null Beeld

Je pakketje kan vandaag te laat of helemaal niet komen

Een deel van de zelfstandige pakketbezorgers is vandaag in staking omdat ze niet tevreden zijn over het onderhandelingsresultaat dat PostNL en vakbond FNV hebben bereikt.

Meike Bergwerff

De bezorgers zeggen dat ze meer nodig hebben om te kunnen overleven.

PostNL bevestigt dat op een aantal depots, zoals in Utrecht, ontevreden pakketbezorgers zich hebben verzameld. Hoeveel het er zijn, is nog onbekend. "Ze staan langs de kant en belemmeren niet het werk van anderen", zegt een woordvoerder van PostNL. "Dus verder kunnen we gewoon pakketjes bezorgen."

In dienst

Gisteren werd bekend dat alle pakketbezorgers die als zelfstandige pakketten rondbrengen voor PostNL, in dienst mogen komen. Het tarief voor pakketbezorgers die wel zelfstandig willen blijven, gaat met zo'n 10% omhoog.

De stakers zijn lid van SubcoPartners, een van de bonden van zelfstandige pakketbezorgers. SubcoPartners vertegenwoordigt 350 van de circa 1500 zelfstandige pakketbezorgers in Nederland. Hoeveel leden deelnemen aan de staking, is nog onduidelijk.

Verraden

De bond voelt zich verraden door de FNV. SubcoPartners zegt de FNV een duidelijk mandaat te hebben gegeven, waar de vakbond zich niet aan gehouden heeft. In het Radio 1 Journaal zei Maurice Jacobs van SubcoPartners net zo teleurgesteld te zijn in de FNV als in PostNL. Zo willen de bezorgers 25% loonsverhoging in plaats van 10. "Anders is het kiezen tussen langzaam failliet gaan, frauderen of stoppen."

De FNV zegt in een reactie op de kritiek van SubcoPartners dat je bij onderhandelingen kunt kiezen voor de koers 'alles of niets'. "Maar wij hebben geluisterd naar de andere partij en daarover steeds contact gehouden met onze achterban. Het akkoord is volgens ons niet alles, maar wel een behoorlijke stap", aldus FNV-onderhandelaar Reinier Stroo.

Bron: NOS Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden