Suitcase or baggage with airport luggage trolley in the international airport Beeld Getty Images
Suitcase or baggage with airport luggage trolley in the international airportBeeld Getty Images

Goed nieuws

Je trip kosteloos annuleren bij code oranje? Dat is jouw recht

Heb jij een vakantie geboekt, maar gaat het land waar je naartoe gaat plotseling op oranje? In tegenstelling tot wat veel reisorganisaties beweren, hoor je je geld dan gewoon terug te krijgen.

Eva BredaGetty Images

Dat meldt de Consumentenbond.

Kosteloos annuleren

Volgens de wet Europese Richtlijn Pakketreizen, hebben consumenten het recht om hun geboekte pakketreis kosteloos te annuleren als zich op hun vakantiebestemming ‘onvermijdbare en buitengewone omstandigheden voordoen'. Ook zou dit mogen als de situatie er gevaarlijk is. Een negatief reisadvies van de overheid, ofwel code oranje of code rood, zou daaronder moeten vallen.

In strijd met de regels

Je zou in geval van code oranje je pakketreis dus volledig moeten kunnen annuleren en je geld terug ontvangen. Toch is dit niet altijd wat er gebeurt. Verschillende reisorganisaties, zoals De vakantiediscounter, geven hun reizigers deze mogelijkheid niet. Volgens Sandra Molenaar, de directeur van de Consumentenbond is dat ‘in strijd met de regels'.

Gevolgen

“Consumenten hebben in zo’n geval een heel legitieme reden om te annuleren. Reizigers vertrouwen daarbij op het oordeel van de overheid", laat zij weten in een bericht van de Consumentenbond. “Het is niet aan de reisorganisatie om te bepalen dat het ‘wel meevalt’. Bovendien heeft reizen naar een oranje bestemming allerlei mogelijke nare gevolgen.”

Daar gaat Molenaar verder op in. “Reisverzekeraars dekken schades in oranje gebied vaak niet, ook al is die niet corona-gerelateerd”, legt zij uit. “En als je door de omstandigheden in quarantaine moet, is niet alleen je vakantie vergald, maar maak je ook nog eens extra kosten voor verblijf. En dat allemaal voor eigen rekening. Dat kan dus niet.”

Rechten van reizigers

De Consumentenbond laat weten begrip te hebben voor de moeilijke positie waarin de reisbranche zich al enige tijd bevindt. Toch benadrukt de organisatie de rechten van reizigers. “Reisorganisaties mogen van alles vinden van het reisadvies van de overheid, maar ze moeten zich wel aan de Richtlijn Pakketreizen blijven houden”, aldus Molenaar.

Uitzondering

Toch zijn er ook uitzonderingssituaties. Zo hebben reizigers meestal geen recht op een kosteloze annulering als ze voorafgaand aan of tijdens het boeken al wisten dat de reisbestemming een oranje of rode kleurcode had. Het is dus altijd belangrijk om dit goed te controleren.

Kan jij wel op reis? Deze tip voor efficiënt inpakken komt je dan vast goed uit.

Bron: Consumentenbond.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden