null Beeld

Je verwacht het niet: deze 4 groenten zijn eigenlijk fruit

Fruit en groenten zijn beiden gezond, maar weet jij wat het verschil is tussen die twee? Zo ja, wist je dan ook dat deze 4 groenten eigenlijk fruit zijn?

Laten we eerst beginnen met het verschil tussen groenten en fruit. Beiden zijn hartstikke gezond en zitten boordevol vitamines, vezels en mineralen. Om het verschil te bepalen wordt er gekeken naar welk deel van de plant het afstamt. Fruit is altijd de vrucht van een plant, zoals een aardbei of braam. Terwijl groenten ook andere delen kunnen zijn, zoals een wortel, knol, stengel of blad. Bovendien kun je al het fruit rauw eten, maar dit geldt niet voor alle groenten. Een ongekookte spruit of sperzieboon is natuurlijk niet te eten.

Toch zijn er een paar soorten fruit die we in de volksmond groenten noemen:

1. Tomaat

Technisch gezien zijn tomaten fruit, omdat we enkel de vrucht van de plant eten. De discussie of een tomaat groente of fruit is, wordt al eeuwenlang gevoerd. In 1983 heeft het Hooggerechtshof in Amerika besloten dat de tomaat voor de Amerikaanse wet als groente moest worden beschouwd. Sindsdien gaat iedereen er gewoon vanuit dat de tomaat bij de groenten hoort. Officieel klopt het dus niet, aangezien de tomaat een vrucht is.

2. Aubergine

Hetzelfde geldt voor aubergines. De aubergine is een vrucht en verwant aan de familie bessen, dus eigenlijk zou het tot deze fruitsoort moeten behoren.

3. Paprika

Als je naar de definitie van groente, fruit en vruchten kijkt, hoort de paprika bij de groep fruit. Groente is namelijk een plant die de mens als voedsel consumeert, fruit is een eetbare vrucht en een vrucht is het rijp geworden vruchtbeginsel van een bloem of plant. De paprika is dus eigenlijk ook een fruitsoort.

4. Pompoen

Hoewel de meeste mensen pompoenen als groente beschouwen, is het eigenlijk fruit. Fruit is de gerijpte vrucht van een plant, die het zaad of de zaden omsluit. In dat geval behoort de pompoen dus bij het fruit.

Zoveel groente en fruit moet je eten om genoeg vitamine C binnen te krijgen:

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Tommies.nl, Good Housekeeping. Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden