null Beeld

Jenny ging op vakantie met haar ex: “Geen moment dacht ik: dit is raar”

Sommige mensen durven het aan: op vakantie met hun ex. Waar dat voor de één ontspannen gaat, is het voor de ander behoorlijk stressvol. Jenny Dekker (39) en Herman gingen 4 jaar geleden uit elkaar. In 2019 brachten ze samen een vakantie door met hun kinderen, zijn nieuwe vriendin en háár kinderen.

“Nadat onze 2e was geboren, ging het tussen Herman en mij steeds minder goed. Onze relatie kwam in een sleur, we werden steeds meer broer en zus in plaats van geliefden. Na een hele poos aanmodderen, gingen we uiteindelijk uit elkaar toen onze jongste 2 was. Hoe soepel het allemaal ook ging, natuurlijk was de breuk ook pijnlijk, bijvoorbeeld toen we het de kinderen vertelden. Toen werd het pas écht. Ook onze omgeving begreep er niets van. Zo snel uit elkaar, ‘en waarom zijn jullie niet verdrietig?’ Maar wij waren al veel verder in dat proces.

Herman had al snel een nieuwe liefde, Dafna. Ik was degene die tegen Herman zei: ‘Ga maar bij haar wonen. Jullie willen samen zijn, doe het maar gewoon.’ Ik gunde hem zijn geluk. Ik dacht: oké, zij gaat een moederrol voor mijn kinderen vervullen, dus we kunnen maar beter samen door één deur kunnen. Dat ging makkelijker dan ik dacht, ik vond Dafna meteen leuk. Het enige wat ik lastig vond, was dat ik nu alleen was, terwijl mijn ex al een nieuwe relatie had. Maar als ik me eenzaam voelde, was Herman toch de eerste die ik belde, mijn beste vriend. Als we de kinderen heen en weer brachten, bleven we bij elkaar aan de keukentafel koffiedrinken. Verjaardagen van de kinderen vierden we als vanzelfsprekend samen. Maar ook als een van ons zelf jarig was, kwamen we bij elkaar over de vloer. Toen ik een nieuwe liefde kreeg, hoorde hij ook meteen bij de Modern Family 2.0, zoals wij het noemen. Soms ga ik met Dafna en een gezamenlijke vriendin naar de sauna, heel gezellig. Haar jongste dochter komt wel eens bij ons logeren.”

Allemaal naar Drenthe

“Afgelopen herfstvakantie had ik een groot huis gehuurd in de bossen van Drenthe. Samen met mijn kinderen en man zouden we er een weekje tussenuit gaan. Maar mijn man bleek helemaal niet genoeg vakantiedagen te hebben. Voor ik het wist had ik Herman en Dafna gevraagd om mee te gaan. Zij werken net als ik in het onderwijs en zouden wel tijd hebben. Bovendien leek het me gezellig en praktisch. Gelukkig waren ze enthousiast. Ik reed met Dafna mee naar Drenthe, met mijn oudste en haar jongste achterin. Onderweg zongen we mee met de muziek en kletsten we honderduit.

De vakantie was een groot succes. Het verbaasde me hoe relaxed en makkelijk het allemaal ging. Mijn kinderen – Levina van 9 en Ronin van 6 – klikken heel goed met de dochters van Dafna, die 10 en 12 jaar zijn. Thuis vind ik mijn kinderen samen behoorlijk pittig, maar met de kinderen van Dafna, die veel rustiger zijn, hebben ze een heel andere wisselwerking. Het was eigenlijk makkelijker om die week 4 kinderen te hebben – ze zaten heel vredig samen te rummikubben en met Lego te spelen. Ook met Herman en Dafna was het gezellig. Geen moment dacht ik: dat is mijn ex. Of: dit is raar. We zijn gewoon goede vrienden. Voor de kinderen was het heerlijk om hun vader én hun moeder om hen heen te hebben.”

Enorme eer

“Hoewel we het nog steeds gezellig hebben na de scheiding, heb ik nooit over onze breuk getwijfeld. De koek was echt op, we zijn beter samen als vrienden. Over een paar maanden gaan Dafna en Herman trouwen. Ik ben ceremoniemeester en bovendien zal ik Hermans getuige zijn. Dat vind ik een enorme eer. Ik vind het ook een mooi statement naar onze kinderen. We laten hen zien: we hebben voor ons eigen geluk gekozen door uit elkaar te gaan, maar we zullen er altijd samen als ouders voor jullie zijn. En een nieuwe gezamenlijke vakantie? Die komt er ongetwijfeld ook weer.”

Met je ex op vakantie? Zo houd je het leuk

Best spannend, een geplande vakantie met je ex. Het kan heel goed gaan, maar ook tegenvallen. Waar moet je op letten? Tips van relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven.

  • Bedenk allereerst dat na een scheiding de rolverdeling hetzelfde blijft. Wie altijd al de kartrekker in de relatie was, blijft dat. Verwacht niet dat de ander zich ineens anders zal gedragen.
  • Probeer ergernissen op te sparen en bespreek ze op een rustig moment met elkaar, bijvoorbeeld als de kinderen op bed liggen. Het is belangrijk om het ventiel af en toe even open te zetten, anders kan de bom barsten met flinke ruzie tot gevolg.
  • Spreek tijdens die gesprekken wensen in plaats van verwijten. Dus niet: ‘Jij laat alles op het laatste moment aankomen’, maar: ‘Ik zou graag van tevoren willen bespreken waar we gaan eten.’
  • Heel belangrijk: gun elkaar dingen. Laat je voormalige partner bijvoorbeeld even in zijn eentje naar het strand gaan terwijl jij met de kinderen een ijsje gaat eten. Laat bewust even blijken, al is het maar door een blik: ik gun jou dit. Op die manier ontstaat er een ‘gun-economie’, wat de sfeer ten goede komt.
  • Laat oude koeien lekker in de sloot. Ga liever geen gesprekken voeren over waarom het is misgegaan tussen jullie, maar probeer te genieten van de vakantie.
  • Bij twijfel niet doen. Waarom zou je dat jezelf op de hals halen?

Tekst: Krista Izelaar. Fotografie: Karlien van der Geest. Visagie: Sjardé Kirioma.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden