null Beeld

Jerked chicken

Redactie Libelle.nl

Dit recept is voor 4 personen

Wat heb je nodig?

*Jerk verwijst naar de Jamaicaanse manier van marineren. Er zitten heel veel hete pepers in en na een nachtje in de marinade wordt het vlees langzaam en direct boven het vuur geroosterd.

  • 6 kippendijen
  • 1 el kaneel
  • 1 el nootmuskaat
  • 1 Spaanse peper
  • 2 gesnipperde banaansjalotjes of gewone sjalotten
  • 50 ml brandy
  • sap en zest (rasp) van 1 limoen
  • sap en zest van 1 sinaasappel
  • 3 el rode wijnazijn
  • 2 el fijngesneden verse tijm
  • 3 el sojasaus
  • 1 el gembersiroop
  • 20 g versgeraspte gember
  • 2 geplette knoflooktenen
  • 3 el olijfolie
  • peper en zout

Zó maak je het!

Weetje: Een banaansjalot - zo’n langwerpige, vandaar de naam - is een kruising tussen een gewone sjalot en een ui. De smaak is pittig en aromatisch, de geur is fijner dan een gewone ui.

Meng alle ingrediënten goed door elkaar en leg daar de kippendijen in. Laat alles een nacht in de koelkast marineren. Gril de kippendijen op een grillplaat of in de grillpan, ongeveer 7 minuten aan elke kant. Maar het allerlekkerste is het natuurlijk om ze op de barbecue te leggen.

Tip: Je kunt de kippendijen in de lengte doormidden snijden en dan vervolgens op een stokje spiesen. Leg de stokjes eerst in het water om te weken, zodat ze niet verbranden.

Tip: Zeef de overgebleven marinade en laat ʼm een beetje inkoken, zo heb je een heerlijke saus!

Bereidingstijd: 30 minuten + 1 nacht marineren. Kcal: 400 p.p.

In aflevering 11 van Claartjes Keuken werd ook de geroosterde zoete aardappel en de mangochutney gemaakt.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden