null Beeld

PREMIUM

Jeroen van der Boom: “Ik ben een jaar bezig om goed te leren interviewen”

Iets toevoegen, dát wilde zanger en presentator Jeroen van der Boom (47). Voor het nieuwe tv-programma Hoge bomen vond hij zichzelf opnieuw uit. “Als ik Louis van Gaal toezing, schuurt dat aan alle kanten.”

Het is eind maart en net als de meeste Nederlanders is Jeroen van der Boom veel thuis. Al zijn optredens voor de komende maanden zijn afgezegd door de coronacrisis, vertelt hij aan de telefoon – live afspreken is nu niet mogelijk. “Niet alleen mijn eigen optredens gaan niet door. Van de 5 shows Holland zingt Hazes, waarvan ik muzikaal leider, presentator en zanger ben, moesten we er 2 cancelen. Gelukkig bestaat mijn carrière uit meer dan optreden, dus ik kan het wel hebben. Ik heb een online bedrijf en doe werk achter de schermen. Maar voor veel mensen met wie ik regelmatig werk, zoals de toeleveranciers van licht en geluid, de dames van de make-up, vind ik het vreselijk.

Artiesten zijn vaak geneigd in hun eigen straatje te praten: kijk eens hoe erg dit is voor mij… Maar dit raakt iedereen in de muziek- en entertainmentindustrie. Natuurlijk moeten we met z’n allen gehoor geven aan wat de overheid ons oplegt, maar het is wel zuur. Corona houdt me enorm bezig. Het raakt me dat er ook jonge mensen heel ziek door zijn. Ik heb moeite met mensen die de regels aan hun laars lappen, die in groepen naar buiten gaan, zo van: ik krijg toch wel corona. We moeten nu niet alleen aan onszelf denken, maar rekening houden met anderen. Mijn ouders die boven de 70 zijn, zie ik nu ook al een tijdje niet.”

Hoe kom je de dagen door?

“Ik heb eindelijk tijd voor klusjes thuis die zijn blijven liggen. De zolder opruimen bijvoorbeeld, eens iets doen met alle demo’s in mijn computer. Afgelopen weekend maakte ik een filmpje voor de #wezullendoorgaan-challenge. Allerlei artiesten posten een filmpje waarop ze We zullen doorgaan van Ramses Shaffy zingen. Zo proberen we de moed erin te houden. Ik merk wel dat ik het uitzichtloos vind: hoe lang gaat dit nog duren? De wereld is klein geworden.”

De aanleiding voor dit gesprek is Jeroens nieuwe tv-programma Hoge bomen. Een programma met een lach en een traan zoals hij nog niet eerder maakte, zegt hij. Hij is er trots op. Elke aflevering ontvangt hij een bekende gast met wie hij de belangrijkste momenten in diens leven doorneemt. Als verrassing vertellen jeugdvrienden en familieleden anekdotes. Naast het persoonlijke gesprek is er veel aandacht voor muziek, verzorgd door Jeroen op de piano en zijn huisband. Aan het eind van elke aflevering zingt hij zijn gast persoonlijk toe.

Het roer moest om met dit nieuwe programma, vertelde je. Waarom?

“Bij SBS6 presenteer ik al 18 jaar programma’s die ook een ander had kunnen doen, zelfs een woonprogramma. Daar hoef je natuurlijk niet Jeroen van der Boom voor te hebben. Ik wilde iets doen waarin ik echt het verschil kon maken. Zoals Robert ten Brink het verschil maakt in All you need is love en Jeroen Pauw in een late night talkshow. Mijn doel was iets toevoegen, zoals ik dat ook probeer met mijn muziek. Zo bedacht ik Hoge bomen.”

Waren ze bij SBS6 meteen enthousiast?

“Zeker niet. ‘Waarom zouden we Jeroen van der Boom nemen voor zo’n talkshow’, was de reactie. Ik moest praten als Brugman om de programmadirecteur te overtuigen. En ik beloofde dat ik mezelf ging bijscholen zodat ik goede gesprekken met mijn gasten kon voeren.”

Je hebt je uitgebreid voorbereid, las ik.

“Klopt. Gek eigenlijk, in mijn vak doen we niet zo aan bijscholing. Maar de marketingjongens van mijn online bedrijf gaan steeds op cursus om beter te worden, dus waarom ik niet? Ik ben een jaar bezig geweest met goed leren interviewen, met behulp van mediatrainer Simone van de Ende. Zij is de beste coach die er is. Zo vond ik mezelf opnieuw uit als presentator. Niet dat ik nu de beste interviewer van Nederland ben, maar ik probeer wel van een leuk gesprek een móói gesprek te maken. Ik stel de juiste vragen, ik dúrf dat ook. En ik luister. Ik zag mezelf voor het eerst op televisie echt luisteren.”

Je gasten zijn Louis van Gaal, Martien Meiland, Sylvie Meis, John van den Heuvel en Rachel Hazes. Hoe heb je hen overgehaald om te komen?

“Dat was een enorme klus waarbij mijn vrouw en manager Dany een grote rol speelde. Ik wilde goede gasten, mensen van wie ik zelf oprecht meer wilde weten. Niet alleen SBS6-collega’s, dat zou te makkelijk zijn. Dat ik Louis van Gaal heb kunnen strikken, daar ben ik trots op. Hij werkt nooit mee aan dit soort dingen, wil niet langer dan 6 minuten iets zeggen in een talkshow. Mensen om me heen waarschuwden me: ‘Dat gaat je nooit lukken. Hij legt de opnames plat als je iets vraagt waarop hij geen antwoord wil geven.’ Dat is niet gebeurd. Sterker: we hadden een bijzonder en emotioneel gesprek bij mij aan de piano.”

Waarom moeten we kijken naar Hoge bomen?

“Alle gasten vertellen persoonlijke dingen die we nog niet wisten, ze stellen zich helemaal open. Martien Meiland laat zich van zijn kwetsbaarste kant zien en legt uit waarom hij zo vaak moet huilen in Chateau Meiland. Rachel Hazes vertelt waarom ze dood wilde. Sylvie Meis is de eerste 10 minuten de perfecte Sylvie, tot haar broer aan tafel komt en ze heel open wordt. Ze gaat zelfs zingen. Ik laat het allemaal gebeuren, het is niet tot in de puntjes voorbereid. Als ik van tevoren tegen Sylvie had gezegd: ‘Je moet een liedje zingen’, was ze nooit gekomen.”

Waardoor zijn je gasten zo openhartig, denk je?

“Muziek speelt daarbij een grote rol. Ik gebruik de piano om mensen aan het praten te krijgen en vraag naar liedjes waaraan ze een herinnering hebben. Daarnaast nodig ik mensen uit die ze niet verwachten, zoals de zus van Rachel Hazes. Er ontstond een boeiend gesprek over hun jeugd die ze allebei totaal anders hebben beleefd. Rachel had een slechte band met haar vader, haar zus helemaal niet. Het programma is soms ook een beetje ongemakkelijk, bijvoorbeeld als ik Louis van Gaal toezing. Dat schuurt aan alle kanten, maar zorgt vooral voor mooie televisie. De waardering voor Hoge bomen zal groot zijn, dat weet ik bijna zeker. Na elke aflevering zullen de showbizz- en gossiprubrieken er vol mee staan.”

Ga je hiermee door?

“Zeker weten, dit is zó mijn ding. Is het niet op televisie dan wel online. Ik sluit niet uit dat ik ooit weer een spelprogramma presenteer, al zal ik dat anders aanpakken dan in het verleden. Al is het maar doordat ik de kandidaten anders zal interviewen.”

Waar had je gestaan als Jij bent zo niet zo’n hit was geworden?

“Dan gaf ik nu geen interview aan Libelle. Die hit heeft alles voor me veranderd, daardoor zitten nog steeds de feestzalen vol als ik optreed. Zo’n hit gun ik iedere beginnende zanger. Een nummer dat maandenlang overal wordt gedraaid, dat maak je nu niet meer mee. De muziek is de laatste jaren zo vluchtig. Mijn droom was vroeger: bruiloften-en-partijen-zanger worden. Zo wilde ik van mijn hobby mijn beroep maken. Het is meer geworden dan waarop ik had gehoopt.”

Heb je er last van als je herkend wordt op straat?

“Helemaal niet, mensen herkennen mij meteen aan mijn wenkbrauwen. Wel grappig: het gebeurt steeds vaker dat tienermeisjes naar me toekomen en vragen: ‘Mag ik even een foto maken voor mijn moeder?’ Libelle-vrouwen zijn wel mijn doelgroep, haha. Maar dat is prima. Ik ben niet bezig met verjongen. Dan zou ik wel met een rapper gaan werken om een hit te krijgen.”

Zijn er keuzes in je carrière waar je spijt van hebt?

“Nee, al heb ik dingen gedaan waarop ik veel kritiek kreeg. Toen wij met de Toppers naar het Songfestival gingen, vonden veel mensen daar wat van. Er keken in die tijd nog geen driehonderdduizend Nederlanders naar. Het doel van Avrotros was dan ook: schudden jullie de boel even op. Wat bleek: naar de voorrondes alleen al keken 3 miljoen mensen. En dan The voice. Het is nu veel makkelijker om daar jurylid te zijn dan toen ik het was, in het allereerste seizoen. Iedereen zei destijds: ‘Weer zo’n talentenjacht, dat wordt niks’.”

Holland zingt Hazes of een optreden met de Toppers?

“Daar hoef ik gelukkig niet tussen te kiezen. De Toppers is een meezingfeest met 63.000 mensen in de ArenA en dat doe ik met Gerard Joling, René Froger en Jan Smit. Het meezingfeest Holland zingt Hazes dat ik ooit opstartte, draait om alleen muziek van André Hazes. Het belangrijkste is dat aan beide concerten veel mensen plezier beleven. Als artiest vind ik het allebei even leuk.”

Je vrouw Dany is ook je manager. Werkt dat goed?

“Ja, al 18 jaar. We ontmoetten elkaar doordat ze mij vaak boekte toen ik werkte als kroegpianist in een dinershow. Wat ik voor de schermen doe, daar werkt Dany achter de schermen aan. Dat Jij bent zo zo’n grote hit werd, daar heeft zij zeker voor de helft aan meegewerkt.”

Wat wens jij voor je kinderen?

“In deze tijd vooral: gezondheid. En vrijheid om hun eigen ding te doen. Ze weten al heel lang wat ze willen. Mijn jongste zoon Luuk van 13 zit op de dansacademie van Lucia Marthas, die gaat voor een bestaan als artiest. De oudste, Daan van 17, wil een jaar Engels studeren en daarna naar een hbo om voetbalmakelaar te worden. We slaan geen wedstrijd van Ajax over. Ook Dany gaat altijd mee, die is eigenlijk veel meer voetbalgek dan ik. Ik ga vooral mee om met iedereen te kunnen kletsen.”

Heb je nog een grote wens qua werk?

“Ik wil onderzoeken of er naast de Toppers en Holland zingt Hazes ruimte is voor een 3e meezingfestijn. Het liefst interactief: mensen vertellen welk nummer ze willen horen en wij gaan dat spelen. In het theater deed ik dit al in het klein en ik ben benieuwd of dat ook lukt met 5.000 man. Meestal is mijn concert op zaterdag precies hetzelfde als op vrijdag. Het lijkt me geweldig om een optreden te geven waarbij ik niet van tevoren weet hoe de avond gaat verlopen.”

Interview: Annemarie van Dijk. Fotografie: Rossi & Blake

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden