null Beeld

Jeroen van Koningsbrugge: “Ik ben al 3 keer getrouwd met mijn vrouw”

Presentator, acteur, cabaretier en zanger Jeroen van Koningsbrugge (46) vond zichzelf opnieuw uit en schreef met zijn vrouw Marie-Claire Witlox (41) het kinderboek Elvis & Jones. Voor hun zoon Salomon Elvis (11) en dochter Valerie Jones (8). “Het boek is voor ons een tijdsdocument.”

“Onze kinderen waren muisstil toen we het verhaal aan hen voorlazen. Ze vonden het heel spannend”, vertelt Jeroen van Koningsbrugge. “Er komen ook veel dingen in voor die ze herkennen”, vult zijn vrouw Marie-Claire Witlox aan. “Elvis & Jones speelt zich af in hun eigen huis en buurt, en de 2 personages zijn gebaseerd op Salomon en Valerie.”

Herinneringen bewaren, dat was het idee achter het kinderboek Elvis & Jones dat ze samen schreven over een broer en zijn jongere zusje die na de vondst van een geheimzinnig kistje op zolder een bijzonder avontuur meemaken. “Het is een tijdsdocument”, aldus Jeroen. “Naast foto’s en filmpjes wilden Marie-Claire en ik op deze manier een deel van de jeugd van onze kinderen vastleggen. Waar ze woonden, hoe ze zich gedroegen en hoe ze met elkaar omgingen. Ze zijn echt maatjes van elkaar.”

En jullie? Hoe verliep de samenwerking? Geen herrie in de hut? J: “We hebben al zo veel verhuizingen en verbouwingen meegemaakt; samen schrijven konden we prima aan. Natuurlijk dacht ik weleens: maar die zin is toch leuk? Waarom moet die weg?”

MC: “We kwamen altijd tot een compromis.”

Waar leerden jullie elkaar kennen?

MC: “In New York. Terwijl we allebei uit Den Bosch komen! We kwamen er zelfs achter dat we in dezelfde supermarkt hadden gewerkt en op veel dezelfde plekken waren geweest.”

J: “Wel op een ander tijdstip. Ik was 19 toen ik uit Den Bosch vertrok. Toen was jij 14 of 15.”

Maar in New York dus. Wat deden jullie daar? MC: “Ik ging met Kikker (musical, red.) op tournee door Amerika en die tour begon met een première op Broadway. Een vriendin vond het leuk om erbij te zijn. Zij is setdresser en kende Jeroen van de televisieserie IC die ze net samen hadden gedraaid. Zij wist daardoor dat Jeroen tijdelijk in New York zat, in een mooi, groot loft.”

J: “Na de productie van IC wilde ik even weg en ik had van een regisseur de sleutels van zijn appartement gekregen.”

MC: “Die vriendin zei dat Jeroen het leuk vond als we kwamen logeren. Dat leek mij ook wel wat, want ik vond het fijner om met een vriendin in een appartement te slapen dan in de accommodatie die door de productiemaatschappij voor mij was geregeld. Maar mijn vriendin is nogal chaotisch en boekte een vlucht de dag nadat ik met mijn theatergroep naar New York vloog. Zij kwam een dag later aan en ik moest in mijn eentje naar Jeroen. Ik was heel nerveus, ook omdat ik last heb van claustrofobie. Ik zag ertegenop om alleen in een lift te stappen. Ik belde Jeroen om te vragen op welke verdieping hij woonde. De 25e, zei hij. Ik vroeg of hij me alsjeblieft beneden wilde komen ophalen.”

J, de neus omhoog: “O, zo’n type, dacht ik. Marie-Claire kwam ook aan met een gigantische koffer van 40 kilo of zo. Niet te tillen.”

MC: “Ik zou een jaar wegblijven natuurlijk. Misschien wel langer, maar je vergeet te vertellen hoe je reageerde toen ik uit de taxi stapte.”

J: “Het was 3 maanden uit met mijn vorige vriendin en ik wilde nooit meer verkering. Maar toen zag ik haar. Ik wist meteen: dit kan alleen maar fout gaan. Met dat voornemen om geen nieuwe relatie te starten dan.”

MC: “Toen ik uit die taxi stapte, kreeg ik een schok. Daar is hij dus, dacht ik. Dat is mijn man.”

J: “De volgende dag zei ik al tegen haar: ‘Ik vind je echt heel leuk’, en liepen we hand in hand.”

MC: “4 dagen later vroeg hij me ten huwelijk.”

Maar je moest een jaar in de VS rondtoeren! MC: “Na 3 maanden besloot ik met de musical te stoppen. Ik was bang dat als ik wegbleef, de liefde ook weg zou gaan. Het was een goede keuze. Jeroen en ik zijn 10 maanden na onze ontmoeting getrouwd in Las Vegas. Dat hebben we 5 jaar later weer gedaan. En na 10 jaar.”

J: “Die laatste keer met de kinderen erbij. Dat was helemaal geweldig. Nu zijn we bijna 15 jaar getrouwd en doen we het weer.”

MC: “Daar gaan we het over hebben!”

Jullie samenzijn lijkt voorbestemd, of is het gewoon toeval? MC: “Nou, het heeft er natuurlijk ook mee te maken hoe we in het leven staan. We beseffen allebei heel erg wat we hebben en we doen ons best voor onze relatie.”

J: “De Hulk is altijd groener aan de overkant. We zijn geregeld verbaasd over mensen om ons heen die vanwege een klein dingetje de brui geven aan hun huwelijk. Aan een relatie moet je werken. Wij praten veel. Voordat we gaan slapen, zijn we altijd een uur in gesprek.”

MEER JEROEN & MARIE-CLAIRE

null Beeld

Je leest het hele interview met Jeroen en Marie-Claire in Libelle 24, nu in de winkel. "Elk jaar hebben Jeroen en ik een gesprek over waar we staan en wat we willen." Hier vind je meer informatie over het boek Elvis & Jones.

Libelle mag 5 exemplaren van Elvis & Jones weggeven. Kans maken? Vul het formulier in op deze pagina.

Tekst: Astrid Theunissen. Fotografie: Petronellanitta

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden