null Beeld

Jerry (80) ontdekte een fout in de loterij en won 26 miljoen in 9 jaar

Toen de Amerikaanse Jerry Selbee in 2003 een foutje ontdekte in de nieuwe staatsloterij van Michigan, wist hij dat hij goud in handen had. De wiskundige realiseerde zich dat hij door een simpele berekening keer op keer de loterij kon winnen – en dat deed hij.

Erandi Godinez

Tussen 2003 en 2011 won hij maar liefst 26 miljoen dollar, tot de loterij er op een dag de stekker uit trok. Tegenover Amerikaanse media doet Jerry nu voor het eerst zijn verhaal.

Pensioen

Jerry Selbee en zijn vrouw Marge wonen in Evart, een dorpje met 1.900 inwoners in de Amerikaanse staat Michigan. Ze leerden elkaar kennen op de middelbare school, kregen samen zes kinderen en waren 17 jaar lang de eigenaars van een lokale supermarkt. Als jonge zestigers gingen ze uiteindelijk met pensioen. “We wilden van het leven gaan genieten”, vertellen ze.

Foutje in loterij

Die wens kwam in 2003 uit, toen Jerry een fout ontdekte in de nieuwe staatsloterij van Michigan. Bij de Winfall-loterij bleef de jackpot niet oplopen tot één of meerdere spelers alle zes cijfers juist hadden. Zodra er 5 miljoen dollar in de jackpot zat, kwam er een ‘roll-down’-week. Bij die trekking werd al het geld verdeeld over de winnaars die drie, vier en vijf cijfers juist hadden.

Rekensom

“Ik begreep meteen dat ik altijd zou winnen, als ik alleen tijdens die roll-down-weken speelde”, zegt Jerry. “Als ik voor 1100 dollar meespeelde, had ik mathematisch gezien kans om één keer vier juiste cijfers te hebben. Daarmee zou ik 1000 dollar winnen. Ik zou voor dezelfde inzet ook 18 of 19 keer drie cijfers juist hebben, goed voor 900 dollar winst. Dus voor elke investering van 1100 dollar, zou ik normaal 1900 dollar terugverdienen.”

Vrouw ingelicht

De eerste keer speelde hij voor 3600 dollar en won 6300 dollar. De tweede keer zette hij 8000 dollar in. Zijn winst bedroeg 15700 dollar. “Toen heb ik mijn vrouw ingelicht”, glimlacht Jerry. Samen bespraken ze hoe ze dit zouden aanpakken.

Investeerders

Het koppel richtte het bedrijf ‘GS Investment Strategies LLC’ op. Ze nodigden vrienden en familie uit en brachten een groep van 25 investeerders samen. Telkens als er een roll-down-week was, speelden ze voor honderdduizenden dollars op de loterij. Nadien telden ze hun winst uit. Hun geluk bleef helaas niet duren, want in 2005 hield de loterij op te bestaan.

Nieuwe loterij

“Iemand van onze groep vertelde me dat er in Massachusetts, 1450 kilometer verderop, ook een Winfall-loterij bestond”, zegt Jerry. “Ik bekeek het en inderdaad: ook daar zouden we altijd winnen.” Jerry en Marge reden 6 jaar lang bij elke ‘roll-down’-week naar Massachusetts. Telkens speelden ze voor honderdduizenden dollars mee. In totaal wonnen ze 26 miljoen dollar, waarvan 8 miljoen dollar winst. Daarop betaalden ze via hun bedrijf netjes belastingen.

Ontdekt

Pas in 2011 viel het stel door de mand. De krant The Boston Globe kreeg een tip dat er in Massachusetts tijdens sommige weken voor belachelijk hoge bedragen op de lotto werd gespeeld. En wat bleek? Jerry en Marge waren niet de enige die de fout hadden ontdekt. Een groep studenten deed namelijk precies hetzelfde. Zij investeerden in totaal 17 à 18 miljoen dollar, en streken ongeveer 3,5 miljoen dollar winst op.

Onderzoek

Nadat het verhaal uitkwam, hield de staatsloterij van Massachusetts op te bestaan. Er begon een onderzoek naar illegale activiteiten en corruptie. “Maar alles gebeurde legaal”, zegt Greg Sullivan, die het onderzoek voerde. “Ze kraakten de code van de loterij.”

Filmrechten

En het lijkt erop dat Jerry en Marge nóg meer geld gaan verdienen. Volgens CBS News hebben ze de rechten op hun verhaal verkocht en is er een Hollywood-film in de maak. Met hun geld renoveerden ze hun huizen en lieten ook vrienden en familie meegenieten. Ook hun zes kinderen, 14 kleinkinderen en 10 achterkleinkinderen delen in de vreugde.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: CBS News. Beeld: 60 Minutes , iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden