null Beeld

PREMIUM

Jerry: “De introductie van ‘Boer zoekt vrouw’ is steevast de saaiste van het seizoen”

Jerry Goossens is schrijver en columnist. Momenteel werkt hij aan zijn vijfde roman. Als hij niet schrijft, kijkt hij televisie. Drie keer per week deelt hij zijn kijkervaringen op Libelle.nl. Jerry woont met vrouw, twee dochters en de rode kater Kenny in Utrecht.

De introductie-uitzending van Boer zoekt vrouw is steevast de saaiste aflevering van het seizoen. Een verplicht nummer waarin 10 nieuwe, naar liefde hunkerende agrariërs worden gepresenteerd. Dat resulteert telkens in een parade van zwijgzame, sociaal niet al te vaardige mannen (plus een enkele vrouw), die in de stal of een stoffige jarenzeventig-keuken de partner van hun dromen proberen te omschrijven. “Ik zoek een leuke meid. Ze hoeft niet mooi te zijn, maar gewoon: verzorgd. Een maatje.” Want ja, het zijn boeren, geen dichters. Pas als de vrouwen (m/v) het erf opwandelen, komt hun onbeholpen charme tot bloei.

Het grote onrecht van Yvon Jaspers

Maar de aftrap van seizoen 11 was een bijzondere. Het was het eerste tv-optreden van Yvon Jaspers sinds zij bij Jeroen Pauw aanschoof om haar beklag te doen over het grote onrecht dat haar was aangedaan. Om dat incident nog even samen te vatten: Yvon werd van belangenverstrengeling beticht. Het Commissariaat voor de Media oordeelde dat er onvoldoende grond was voor die beschuldiging. Waarna Jaspers zich bij Pauw ongegeneerd als het slachtoffer van een enorme misstand zat aan te stellen. Nota bene terwijl ze aan tafel zat met de oom van de vermoorde Anne Faber. Het zorgde voor een flinke kras op het blazoen van Hollands favoriete schoondochter. En ja, dan zit je tóch anders naar haar te kijken. Alles oogt als vanouds –de gammele terreinwagen, de labradoodle op de bijrijdersstoel, de blozende blondine achter het stuur- maar toch wringt er iets.

Door de blauwe overalls de boer niet meer zien

De boeren, nuchter als ze zijn, lieten zich er desondanks niet door uit het veld slaan. De verlegen Ronald (“ik ben geen trekkerbroer”) bleek samen te wonen met zijn tweelingb(r)oer Harold, wat ongetwijfeld tot spannende complicaties zal leiden. De 53-jarige melkveehouder Johan gooide voor de lunch frikadellen én kroketten in de frituurpan (“ik heb van alles in huis”), en de hunk van dit seizoen, de Zeeuw Bastiaan, poseerde wulps in wetsuit in de branding. De Brabantse Geert (“een wauwfactor moet ze wel bietsje hebben”) leek een bietsje op Sting, terwijl de getapte Amsterdammer Geert-Jan 200 hengsten onder zijn hoede heeft. Daan waren er ook nog een John, en een Jan, en een Willem. O, en een varkentje dat Joep heet! Maar na een tijdje kon ik door de blauwe overalls de boer niet meer zien.

Mannen in het wild

Gelukkig zijn er ook twee vreemde eenden in de bijt. De 25-jarige melkveehoudster Annemiek is een knappe, jonge vrouw, die al eens als schaars geklede pin-up voor de boerinnenkalender heeft geposeerd en killer heels met koeienprint draagt. Maar vanwege haar ernstige dyslexie (“ik ben bijna analfabeet”) kan ze online daten wel schudden, terwijl ze op de boerderij nooit mannen in het wild tegenkomt. Wie óók een man zoekt is boer Frans (51) die met zijn twee zoons in Friesland woont, en na twintig jaar huwelijk met een vrouw als homoseksueel uit de kast kwam.

Kortom, dat imago van Yvon mag gebutst zijn, maar niets is beter voor het geschonden imago dan het aandoenlijke gezelschap van tien boeren op het liefdespad.

Fotocredit: Linelle Deunk

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden