null Beeld

Jerry Goossens: “Die talkshow heeft alle kenmerken van een zelfmoordmissie“

Jerry Goossens is schrijver en columnist. Momenteel werkt hij aan zijn vijfde roman. Als hij niet schrijft, kijkt hij televisie. Drie keer per week deelt hij zijn kijkervaringen op Libelle.nl. Jerry woont met vrouw, twee dochters en de rode kater Kenny in Utrecht.

Online redactie Libelle

Aan het einde van de allereerste aflevering van de talkshow die zijn naam draagt, ging Beau achter de vleugel zitten om een lied te zingen. My Way. Een nummer over afscheid nemen, dat al decennia in de begrafenis top-10 staat. Beau had er een nieuwe tekst op geschreven. Een zwartgallige, ironische tekst waarin hij alvast een voorschot nam op het mislukken van zijn praatprogramma. “Ik denk aan Jinek, ik denk aan Pauw, ik denk aan een boom met een heel lang touw.”

Relativerend, zo kennen we Beau. Maar, als ik mij niet vergis,werd dat slotnummer ook ingegeven door oprechte angst. Wie zichzelf afzeikt, is zijn critici voor. En Beau draait lang genoeg mee op televisie om te weten dat álle ogen deze week op hem zijn gericht. Hij zit op de plek waar Humberto Tan ten val kwam, waar de grootse tv-carrière van Twan Huys smadelijk strandde, waar Art Rooijakkers afgelopen zomer keihard door de kijkers als lichtgewicht werd afgeserveerd. Als je bijgelovig was, zou je haast denken dat een late nighttalkshow bij RTL4 een gedoemde plek is.

Daar komt de concurrentie nog bij. Beau moet het iedere avond opnemen tegen de kanonnen van de Publieke Omroep: Eva Jinek en Jeroen Pauw. Dankzij hun reputatie en hun geweldige kijkcijfers kunnen zij de belangrijkste, actuele gasten claimen. Waardoor Beau al met 5-0 achterstaat nog vóór hij is begonnen. Voortbordurend op dat liedje: die talkshow heeft alle kenmerken van een zelfmoordmissie. Dat Beau het aandurft, zegt iets over de roodgloeiende ambitie die hij na al die jaren nog moet koesteren.

De eerste uitzending was allesbehalve een knallende start. Beau oogde nerveus, zat met dat lange lijf dubbelgevouwen achter een gammel ogend presentatiedeskje, in een Amerikaans aandoend decor. Het eerste onderwerp, over het lerarentekort, was belangwekkend, maar kwam niet uit de verf. Het item over de successen van de Jumbo-wielerploeg was een verplicht nummer –Videoland, de streamingsdienst van RTL, had een Jumbo-documentaire in de aanbieding- waar Humberto Tan misschien nog iets van had gebakken. Maar zelfbenoemd wielerleek Beau kon er weinig mee. Klapstuk van de avond moest het dubbelinterview met de Thierry Baudet en Theo Hiddema worden. Een duo, respectievelijk glibberig en hooghartig, waar Twan Huys misschien mee uit de voeten had gekund, maar een maatje te groot bleek voor de kersverse talkshowhost.

Bij de tweede uitzending, gisteravond, lag de lat minder hoog. Een item over de in opspraak geraakte donatiewebsite 'Dream or Donate', tri-atlete Els Visser en Paul de Leeuw die een nieuwe seizoen Ranking the Stars mocht pluggen. Tot slot geen zelfmoordlied, maar een potje 'stars ranken' voor twee (Beau en Paul). Ontspannen, pretentieloos en toch informatief, charmant en soepel gepresenteerd. Zo kennen we Beau. Of het voldoende is voor een langlopende carrière als talkshowhost valt nog te bezien. Maar als ik hem was zou ik dat touw nog even in de schuur laten.

Beeld: RTL

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden