null Beeld Heukers Media
Beeld Heukers Media

Jerry Goossens: “Klaver ronselt jongeren met een valse belofte”

Schrijver en columnist Jerry Goossens heeft een duidelijke mening over het nieuwe idee van Jesse Klaver. Lees hier hoe hij hierover denkt. 

Online redactie LibelleHeukers Media

Stemmen kopen is een vorm van corruptie die zo oud is als de democratie zelf. Meestal zijn er kleine bedragen mee gemoeid. Een paar muntjes. Een briefje van vijf. Handgeld. Al zijn er bananenrepublieken waar een warme maaltijd en een borreltje volstaan. Want stemmen koop je per definitie van arme mensen. En dat is meteen de adder onder het gras. Want je hebt veel arme mensen nodig om een verkiezing te kopen. Dat maakt het goed beschouwd een kostbare aangelegenheid.

Tenzij je het door een ánder laat betalen. Miljonairs, bijvoorbeeld. Die hebben toch genoeg. Meestal moet een politicus daar iets voor terugdoen. De belasting verlagen, of regulering afschaffen. Maar Jesse Klaver weet dat allemaal listig te omzeilen. Hij belooft de jongste kiezers, die in maart voor het eerst mogen stemmen, 10.000 euro. Alleen wordt geld niet, als gebruikelijk, bij het stemhokje uitgedeeld, waarna een GroenLinkse apparatsjik over de schouder van jeugdige stemmer meekijkt of deze wel het juiste hokje aankruist, maar als tegoedbon. Eerst moet Jesse de verkiezingen winnen, dan moet Jesse een coalitie zien te vormen, vervolgens moet er een wet komen waarmee de belasting voor miljonairs wordt verhoogd, en pas als die wet door achtereenvolgens de Tweede en Eerste Kamer is aangenomen, kan premier Klaver met geld gaan smijten. De arme schapen die op hem hebben gestemd in de hoop op een kruiwagen met gratis geld zijn dan allang geen 18 meer. Maar dat is het mooie aan jonge kiezers: ze zijn nog naïef.

In het programma De Vooravond noemde Klaver de suggestie dat hij de jongerenstem met gestolen geld koopt cynisch. De jongeren die hij kende waren allemaal met hooggestemde idealen bezig - het klimaat, de strijd tegen racisme. Die lieten zich niet zomaar lokken door een rattenvanger met een vette wortel aan een stok.

Leenstelsel

De jongeren die ík ken gaan gebukt onder een studieschuld. Die hebben ze te danken aan een eerder ideetje van Klaver: de afschaffing van de basisbeurs. Sinds de invoering van het zogenoemde leenstelsel, tot voor kort door Jesse bejubeld, beginnen jongvolwassenen na hun studie aan het grotemensenleven met een financiële molensteen van gemiddeld 25.000 euro om hun nek. Een hypotheek krijgen is met zo’n schuld bijna onmogelijk.

Nou maakt dat niet zoveel uit, want in de Randstad zijn woningen voor starters toch al onbereikbaar. Klaver is weliswaar niet verantwoordelijk voor de woningnood. Maar in een stad als Utrecht, waar GroenLinks het al jaren voor het zeggen heeft, is de bouw van betaalbare woningen ondergeschikt gemaakt aan symbolische klimaatpolitiek. Het ene na het ander ‘groene’, ‘klimaatneutrale’, ‘duurzame’ bouwproject wordt uit de grond gestampt, met bomen die soms letterlijk tot in de hemel reiken. Naast Utrecht CS komt een ‘verticaal bos’: twee woontorens, die op de balkons en gevels met bomen worden beplant. Geen starter die zich zo’n appartement kan veroorloven. En een polder aan de rand van Utrecht biedt ruimte aan tienduizend nieuwbouwwoningen. GroenLinks staat er daarentegen op dat het kavel wordt volgebouwd met windturbines en zonnepanelen. Dan heb je niks aan die tien ruggen van Jesse.

Jongeren ronselen met de valse belofte van gratis geld, terwijl je beleid maakt dat hen een serieus toekomstperspectief ontzegt. Dát, Jesse Klaver, is cynisme in optima forma.

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Tekst: Jerry Goossens. Beeld: Brunopress

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden