null Beeld

PREMIUM

Jerry Goossens: “Misschien moet Beau de hulp van ‘Samson en Gert’ inroepen”

Jerry Goossens is schrijver en columnist. 3 keer per week deelt hij zijn kijkervaringen op Libelle.nl. Deze week schrijft hij over De Sleutel.

Beau van Erven Dorens maakt sinds een aantal jaar programma’s waarin hij daklozen erboven op helpt. Maar evengoed zou je kunnen volhouden dat het de daklozen zijn die Beau van Erven Dorens er bovenop helpen geholpen.

Toen Beau aan The Amsterdam Project begon, zijn eerste daklozenprogramma, had hij indrukwekkende flops achter de rug. Na omzwervingen langs allerlei zenders, was hij met de staart tussen de benen teruggekeerd bij RTL Boulevard, het programma dat hij jaren eerder met veel bombarie achter zich had gelaten. Voor een ambitieuze man als Beau –eerder beproefde hij zijn geluk als o.a. schrijver, acteur en tv-producent- moet het een nederlaag zijn geweest.

Maar de dak- en thuislozen hebben hem behoed voor een smadelijk einde van zijn carrière. The Amsterdam Project werd goed bekeken. Beau werd terecht geprezen voor de oprecht warme manier waarop hij het programma presenteerde. Hij kreeg een Gouden Telvizier-Ring én een eigen talkshow (een andere langgekoesterde ambitie). Van bijna in de goot, tot een glorieuze comeback. En dat allemaal met de ruggensteun van mensen die helemaal onderaan de maatschappelijke ladder staan. Het kan verkeren.

Afgelopen weekeinde begon Beau een nieuw daklozenprogramma: De Sleutel, waarin hij mensen die op straat of in de crisisopvang wonen een dak boven het hoofd biedt. De huur is 2 maanden vooruitbetaald, daarna moeten ze het zelf doen. Housing First, heet het principe waarop De Sleutel is gebaseerd: vanuit de beschutting van een eigen woning, zou de slagingskans bij het aanpakken van andere, psychiatrische over verslavingsproblemen vele malen groter zijn.

Dat het desondanks geen appeltje-eitje is, bleek al in de eerste uitzending. Rigo, die met zijn lange baard en kaftan als een figurant uit een Bijbelverfilming oogde, leefde met een hond en een bokje onder een Tilburgs viaduct. De welbespraakte, opgewekte 40-er leek het wel best te vinden daar. Vrijheid, blijheid. En mocht zijn dochter ooit nog de aanvechting voelen hem op te zoeken, dan wist ze waar ze hem kon vinden. Dus wilde Rigo nog een paar nachtjes op het aanbod slapen. Buiten dus.

In de 2e aflevering bleek Sunil een nog zwaardere opgave. Schreeuwend en scheldend zwierf hij door Zwolle, op een dieet van 40 tot 50 pijpjes budgetpils per dag. ’s Nachts lag hij beneveld, zonder deken, op een kale portiekvloer te slapen. Toen hem bij het wakker worden gevraagd werd of hij na zo’n nacht blij was dat het weer ochtend was, ontstak Sunil in radeloze woede: “Shit, wat een kutvraag. Het liefst was ik niet meer wakker geworden. Ik heb niks. Laat iemand mij ’s nachts doodschoppen. Interesseert mij geen fuck.”

Enfin, geen jongens die zich eenvoudig op de been laten helpen. Beau deed niettemin een manmoedige poging, op de hem intussen welbekende manier. Kalm, discreet en invoelend, zonder zich ooit aan een Wendy-van-Dijkje (lees: emotioneel effectbejag) schuldig te maken.

Met het vooruitzicht op een eigen huisje waar hij naar zijn favoriete programma (Samson & Gert) kon kijken, bezwoer Sunil de drank meteen op te geven voor ehm… een wijntje (“bij het eten!”) En Rigo liet zich tenslotte overhalen om met bokje en al naar een appartement te verkassen.

Een vooruitblik naar de volgende uitzending maakte duidelijk dat de klus daarmee niet is geklaard. We zagen Rigo laconiek in een huis vol geitenkeutels en hondenpis, terwijl Sunil met een flesje bier door de stad zwierf. “Ik ben gewend geraakt aan de vrijheid op straat”, verduidelijkte hij schuldbewust.

Misschien moet Beau de hulp van Samson en Gert inroepen.

null Beeld


Jerry Goossens is schrijver en columnist. Momenteel werkt hij aan zijn 5e roman. Als hij niet schrijft, kijkt hij televisie. 3 keer per week deelt hij zijn kijkervaringen op Libelle.nl. Jerry woont met zijn vrouw, 2 dochters en rode kater Kenny in Utrecht.

Beeld: Robin van den Broek via RTL Beeldbank

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden