null Beeld

PREMIUM

Jerry Goossens: “SBS6 had vast geen voorbeeldige kinderen verwacht met ‘Home alone'”

Jerry Goossens is schrijver en columnist. 3 keer per week deelt hij zijn kijkervaringen op Libelle.nl. Deze week schrijft hij over het SBS6-programma Home alone.

Het zijn 2 woorden die we tegenwoordig vooral met landerige kerstdagen voor de buis associëren. Maar voor ouders met kinderen in de puberleeftijd, vormen ze een schrikbeeld. Home alone (of zoals middelbare scholieren zelf zeggen: een home alone) staat voor een feestje zonder ouderlijk toezicht, resulterend in drank, drugs, seks en tenslotte een huis dat er uitziet alsof het door een precisiebombardement is getroffen .

Bij het nieuwe SBS6-programma Home alone gaat het er ietsjes rustiger aan toe. 6 kinderen, in de leeftijd van 8 tot 12, worden 3 dagen lang alleen gelaten in een knap villaatje. Zonder ouders en zonder regels. Alle volwassen problemen die ze gedurende die periode ondervinden, dient het kroost zelf te overwinnen. Om ervoor te zorgen dat ze niet 3 dagen Netflixend op de bank hangen, met zakken chips en een voordeelverpakking cola (zoals mijn kinderen zouden doen), worden ze daarbij geconfronteerd met ‘onverwachte situaties om ze extra op de proef te stellen’.

Nou worden “de kids” , zoals de voice-over ze met ergerlijke vasthoudendheid blijft noemen, natuurlijk niet helemáál aan hun lot overgelaten. Hun ouders zitten, zonder dat de kinderen het weten, in een huis aan de overkant, alwaar pa en moe op de monitor nauwgezet in de gaten houden wat ze allemaal uitvreten. Ze worden daarbij geruggensteund door een heuse familietherapeut. Kennelijk in de veronderstelling dat het de ouders zijn die zo’n ervaring niet zonder begeleiding aankunnen.

De kinderen betraden in elk geval monter hun tijdelijke onderkomen. “Ik ga heel veel snoepen en ongezonde dingen eten”, riep de 8-jarige Naävah. We zagen haar moeder Lammieke, kennelijk erg van het verantwoorde voedsel, zorgelijk kijken. De koelkast bleek gevuld met groenten en potjes rolmops. Maar toen de kinderen de huishoudpot en de bestellijst van het sushi-restaurant ontdekten, was dat probleem getackeld. Al snel ging het over de spirituele zaken des levens. Karim zei dat hij moslim was (“een soort geloof waarbij je geen varken mag eten”, verduidelijkte hij), Beau-Ann geloofde in karma en de bijdehante bolleboos Tom in “djiezus crisis en de wetenschap.” Mede dankzij de kippen in de tuin had de uitzending wel iets weg van Big Brother/Utopia voor kinderen.

Maar waar de volwassen deelnemers van die programma’s iedere gelegenheid te baat namen om elkaar de tent uit te vechten, zaten de kinderen hun drie dagen in het Home alone-huis in totale harmonie uit. Dat Naävah haar slang had meegenomen werd met een onderkoeld “eng” afgedaan, en toen Ylse zich nukkig op haar slaapkamer verschanste omdat ze zich buitengesloten voelde, haalden de andere meiden haar snel terug. Zelfs toen Tom zich met een alcoholvrij biertje en een goed boek terugtrok, was er niemand die hem daarmee pestte. Een collectant - één van de onverwachte situaties - kreeg bijna 20 euro mee, en na het bekijken van een journaal-item bediscussieerden ‘de kids’ het lot van vluchtelingen. Die mochten hier blijven, besloten ze eendrachtig.

Voorbeeldige kinderen: dat was vast niet wat SBS voor ogen had toen ze Home alone verzonnen. Gelukkig bleef het huis als een rokende puinhoop achter: overal popcorn, kippenpoep, scherven en plassen frisdrank. Karims moeder bij de hereniging met haar zoon: “Heb je me gemist?”

Karim: “Nee, ik ga de kippen missen.”

Jerry Goossens is schrijver en columnist. Momenteel werkt hij aan zijn 5e roman. Als hij niet schrijft, kijkt hij televisie. 3 keer per week deelt hij zijn kijkervaringen op Libelle.nl. Jerry woont met zijn vrouw, 2 dochters en rode kater Kenny in Utrecht.

Beeld: SBS6

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden