null Beeld

PREMIUM

Jerry Goossens: “Ze trof een vermagerde, krachteloze en verwarde jongeman aan”

Jerry Goossens is schrijver en columnist. 3 keer per week deelt hij zijn kijkervaringen op Libelle.nl. Deze week schrijft hij over Expeditie Robinson.

*Let op: dit artikel kan spoilers bevatten*

Het rijk alleen. Een standaarduitdrukking die we allemaal achteloos gebruiken. Meestal in positieve zin. Even niemand die om je aandacht zeurt. Geen wederhelft, collega’s of kinderen. Het rijk alleen. Heerlijk. Maar sinds de dramatische Expeditie Robinson-aflevering van gisteravond heeft de uitdrukking een emotionele diepte gekregen die het eerder niet had.

Rijk Hofman, het broertje van Tim, moest de expeditie verlaten zonder ooit écht te hebben deelgenomen. Helemaal aan het begin van het tropische avontuur werd de jonge (22) YouTuber naar Duivelseiland verbannen.

Aanvankelijk had hij daar gezelschap. Vismaatje Rob Geus, die meteen de hele voedselvoorraad wist te verspillen, en Eva Cleven. Maar Rob ‘Kneus’ verloor een proef en werd naar huis gestuurd, terwijl Eva won en zich mét immuniteit bij Kamp Noord mocht aansluiten. De jonge Hofman bleef door God en iedereen verlaten achter op Duivelseiland. Zonder eten (nog bedankt, Rob!) of gezelschap, dromend van bondjes, bakbananen en spannende immuniteitsproeven. Het rijk alleen.

Het was een kwestie van volhouden, had Rijk zich voorgenomen, van uithoudingsvermogen. Terwijl slapjanussen als Royke Donders en Frank van der Lende er vrijwillig de brui aan gaven, omdat ze naar hun moedertje/vadertje verlangden, zette Rijk z’n hakken nog wat dieper in het strand. Doorbijten. Niet opgeven. Knokken. Zijn inzet zou zeker worden beloond. Zo verging het de ‘echte’ Robinson Crusoe tenslotte ook. Dat was weliswaar een 18de-eeuws romanpersonage. Maar toch. Ook hij moest het een eerste instantie helemaal alleen zien te redden.

Toen Kim Kötter vorige week op Duivelseiland aanspoelde, trof ze een vermagerde, krachteloze en enigszins verwarde jongeman aan. Kims moederinstinct sloeg meteen op dramatische wijze aan. Wenend over het lot van deze arme knul begeleidde ze hem naar het visvijvertje op Duivelseiland, waar Rijk met zijn laatste krachten een karig maaltje naar binnen hengelde.

Gisteravond was het dan zover. Eindelijk kreeg Rijk de kans om na vijftien dagen dat verdomde Duivelseiland te verlaten. Hij moest alleen even een evenwichtsproef winnen van adoptiemoeder Kim en nieuwkomer Akwasi, die de vorige eilandraad niet had overleefd. Net als Kim werd de rapper/schrijver gedreven door wraakgevoelens. Beiden smachtten naar wraak op Mariana, die hen een kunstje had geflikt. Supergemotiveerd, relatief wel doorvoed en fit: Kim en Akwasi hadden Rijks lot al bezegeld nog vóór ze het evenwichtsbalkje in zee betraden. Wankelend op zijn uitgehongerde beentjes probeerde hij zich staande te houden. Maar het onvermijdelijke voltrok zich al snel. Daar stortte Rijk in zee. Een mislukte expeditie en vele desillusies rijker (ja, haha). Wie deze Robinson ook mag winnen, de tragische held van deze editie is en blijft de jonge Hofman.

Kim viel als tweede, waarmee ze zichzelf nog een paar dagen respijt op Duivelseiland kocht. En Akwasi keerde als een krijger terug, om zich bij de samensmelting op heroïsche wijze te revancheren op Mariana. Zij verloor de spectaculaire shoot-out. Maar terwijl die arme Rijk al op het vliegtuig naar huis was, kreeg Mariana een tweede kans.

Op Duivelseiland.

null Beeld

Jerry Goossens is schrijver en columnist. Momenteel werkt hij aan zijn 5e roman. Als hij niet schrijft, kijkt hij televisie. 3 keer per week deelt hij zijn kijkervaringen op Libelle.nl. Jerry woont met zijn vrouw, 2 dochters en rode kater Kenny in Utrecht.

Beeld: RTL Beeldbank, Marieke

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden