x Beeld VPRO Screenshot
xBeeld VPRO Screenshot

Mooi gesprek

Jeugdpsychiater Robert Vermeiren in ‘Zomergasten’: “Maak van jeugdhulp een topprioriteit”

Ook deze zomer presenteert Janine Abbring het interviewprogramma Zomergasten, waarin ze wekelijks uitgebreid de tijd neemt om haar gasten te vragen naar hun vak van expertise en de persoonlijke verhalen daarachter. Gisteravond was het de beurt aan jeugdpsychiater Robert Vermeiren, die met een duidelijk verhaal kwam: een brandbrief om van jeugdzorg een topprioriteit te maken.

Mirna WiggersVPRO Screenshot

Hij heeft daarbij een duidelijk doel voor ogen: “Om mijn eigen vak overbodig te maken, het zou fantastisch zijn als dat zou kunnen.”

Social media

Robert denkt dat sociale media van grote invloed is op de mentale gezondheid van jongeren, zowel positief als negatief. Hij is daarbij op zoek naar een goede verhouding om het gezond te houden. “We moeten niet toelaten dat kwetsbare jongeren juist meer in de put raken”, vertelt de hoogleraar. Zo is hij bezorgd over de impact van influencers die een volgens hem “gefilterde werkelijkheid” laten zien.

Eigen jeugd

Ook in zijn eigen jeugd heeft Robert gekampt met eenzaamheid en suïcidale gedachten. Hij praat er nu veel over, om taboes te doorbreken en de mentale gezondheid van jongeren vandaag de dag bespreekbaar te maken. Een belangrijk speerpunt daarbij is volgens Robert het belang van goede hulp, zodat het praten ook in die zin iets kan betekenen. Hij vindt dat jeugdhulp een topprioriteit moet worden in het volgende kabinet.

Nieuwe wet

Een breekpunt lag volgens Robert in 2015. Toen de nieuwe jeugdwet ingevoerd werd in de jeugdzorg, zijn veel gevallen buiten zicht geraakt. Terwijl juist de gedachte achter de wet was dat gemeentes met wijkteams eerder problemen zouden achterhalen om specialistische zorg te voorkomen. Hoewel een verandering in het systeem volgens Robert nodig was, was dit niet de manier: “Het is op een manier gebeurd waarbij je ziet dat men in Den Haag niet snapt waar ons vak over gaat.”

Ander systeem nodig

“Een kind in nood moet nu tien maanden wachten op hulp”, maakt Jeanine het probleem concreet. Het is volgens de presentator duidelijk dat het dus niet goed gaat, maar is de oplossing dan meer geld?

“Nee”, antwoordt Vermeiren, “We moeten één financieringssysteem voor het land hebben, en het geld dat er is moeten we steken in verbetering van de zorg.”

Reacties

Dat de nodige taboes nog te doorbreken zijn, blijkt uit een aantal onbegripvolle reacties op Twitter. De gesprekken die daaruit volgen, zijn daarentegen wel opbouwend bedoeld:

Robert kan ook rekenen op veel steun voor zijn pleidooi:

Bron: Linda, Twitter, VPRO Zomergasten.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden