null Beeld

Jihadbruid Aïcha (19) wordt niet vervolgd

De 19-jarige Limburgse die in de ban raakte van de extremistische islam en naar Syrië reisde voor haar grote liefde - een jihadstrijder - wordt niet vervolgd door het OM. Er is te weinig bewijs om aan te tonen dat ze iets strafbaars heeft gedaan. 

Elselien van Dieren

Het blonde meisje met blauwe ogen groeide op in een katholiek gezin in Maastricht. Volgens moeder Monique was haar dochter een vrolijke, sociale meid die graag ging stappen en piano speelde. Toen kwam ze plotseling met een bijbel thuis. “Ze kon zich daar niet in vinden”, vertelt moeder Monique in een interview met Een Vandaag. “Ze ging op religieuze sites kijken en toen is ze bij de koran uitgekomen.”

Een andere naam

Dag in dag uit leest het meisje de koran, verbreekt het contact met haar vrienden van vroeger en stopt met haar bijbaantje. Ze verandert haar naam in Aïcha en draagt steeds extremere religieuze kleding. “In één keer staat ze met een gewaad voor je, een nikab. Dat is schrikken”, aldus de moeder.

Robin Hood

Het sleutelmoment is als ze een jihadstrijder op tv ziet in een uitzending van Nieuwsuur. Aïcha bewondert de jihadstrijder. “Ze zag hem als een soort Robin Hood”, vertelt Monique. Via social media zoekt Aïcha contact met de jihadstrijder. Wekenlang praten ze met elkaar en de tiener wordt verliefd. Ze wil naar hem toe.

LEES OOK: NAIMA ZETTE DE FACEBOOK-ACTIE 'NIET MIJN ISLAM' OP

Geen paspoort

Als Monique door een vriend van Aïcha wordt gewaarschuwd dat haar dochter naar Syrië af wil reizen, stapt ze naar de politie en inlichtingendienst. Aïcha komt op een terroristenlijst te staan en haar paspoort wordt ingenomen, maar door een maas in de wet heeft ze haar identiteitskaart al snel weer in handen. Op die dag vertrekt ze naar het door oorlog verscheurde Syrië.

Getrouwd

Monique heeft in de eerste tijd nog contact met haar dochter. Aïcha is met de jihadstrijder getrouwd, maar vijf weken later krijgt Monique te horen dat het stel weer gescheiden is en dat Aïcha met ‘een broeder’ naar Raqqa is vertrokken. Daarna hoort de zeer bezorgde moeder niets meer. Ze zoekt hulp bij verschillende instanties, maar niemand helpt.

IS-gebied

Enkele maanden later laat Aïcha weten dat ze graag terug naar huis wil, maar het land niet uitkomt. Monique besluit haar dochter zelf op te halen en reist af naar het IS-gebied. De eerste poging in oktober mislukt, maar een maand later lukt het haar toch om haar dochter over de grens naar Turkije te smokkelen.

LEES OOK: ANTI-ISLAM BIJEENKOMST BESCHOTEN, WILDERS: "HET KOMT WEL DICHTBIJ ZO"

Gevangenis

Terug in Nederland zit Aïcha een week vast. Die week heeft justitie volgens haar advocaat gebruikt om verklaringen op te nemen en die te vergelijken met andere bewijsmiddelen. Daaruit blijkt volgens het Openbaar Ministerie nu dat er onvoldoende bewijs is voor vervolg.

Humanitaire hulp

Aïcha vertelde aan haar advocaat dat ze naar Syrië wilde om humanitaire hulp te verlenen ‘aan vluchtelingen en de achtergebleven bevolking’. Dat is niet strafbaar, zegt haar advocaat Landerloo. Volgens hem heeft de Limburgse geen plannen om opnieuw naar Syrië te reizen.

Bekijk het interview van Een Vandaag met moeder Monique:

Bron: Een Vandaag, NOS. Beeld: Een Vandaag

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden