null Beeld ©BrunoPress/Patrick van Emst
Beeld ©BrunoPress/Patrick van Emst

Johan Cruijff: “Mijn hele carrière is één groot gouden moment geweest”  

Johan Cruijff heeft vandaag op 68-jarige leeftijd de strijd tegen kanker verloren. Libelle sprak hem in 2003 over de gouden momenten in zijn carrière. En dat waren er nogal wat.

Chanan Foppen©BrunoPress/Patrick van Emst

Wat ziet uzelf als uw 'meest gouden' moment?

"Gelukkig is dat er niet één. Het zijn er een heleboel. (Peinzend) Ik zou er eigenlijk geen een kunnen kiezen. Ik heb overal zo'n mooie tijd gehad. Of je nou de tijd neemt waarin je heel jong richting top gaat. Of je neemt het Nederlands elftal, waar je voor het eerst in speelt. Het zijn stuk voor stuk momenten die je nooit meer vergeet. En dan zijn er nog alle clubs waar je behoorlijk wat successen hebt gehad en de eerste kampioenschappen, de Europacup winnen, als speler en als trainer, mijn tijd in Barcelona, waar ik ben blijven hangen. Het zijn zoveel gouden momenten.

Ik heb ook nog een tijd in Amerika rondgezworven en daar heb ik eigenlijk ook zo'n goede tijd gehad. Buiten dat wat ik leuk vond, voetballen, heb ik daar zoveel andere dingen geleerd die ik vandaag de dag nog steeds gebruik. Het lijkt wel alsof er een rode draad door mijn leven loopt waarbij ik alle dingen die ik onderweg heb geleerd en gedaan, een paar jaar later weer nodig blijk te hebben, zonder dat ik me dat destijds realiseerde. Ik zou dus onmogelijk één moment kunnen noemen. Ik denk dat die hele carrière één groot gouden moment is geweest."

Wat een rijk leven hebt u dan gehad!

"Ja echt. Overal is natuurlijk ook wel wat gebeurd, maar ja, des te mooier maakt het de mooie momenten. Want als alles vlak is en er gebeurt nooit wat, dan is het ook niks."

LEES OOK: De 13 meest onvergetelijke uitspraken van Johan Cruijff

Welke wedstrijd bestempelt u als een gouden wedstrijd?

"Gelukkig zijn dat er ook een heleboel. Ik denk dat er, buiten de dingen die je gewonnen hebt, of dat nou een Europacup is als speler of als trainer, een hoop momenten zijn die mooi waren. Kijk, het is natuurlijk verschrikkelijk geweest dat we die finale in Duitsland verloren [WK-finale in 1974, red.]. Maar aan de andere kant heeft het ons zo enorm veel positieve publiciteit gebracht. Die hadden we nooit gekregen als we hadden gewonnen. Nooit. Waar je ook komt, waar dan ook in de wereld, praten de mensen nu nóg over dát moment, dat iedereen wilde dat we wonnen, dat iedereen de pest erin had dat we verloren. En daardoor is het ook blijven hangen, denk ik. Want over het algemeen wint de beste altijd en dit vonden de mensen zo onterecht, dat is blijven hangen. (Grijnzend) Dus zelfs dát is positief uitgepakt."

Als gewone jongen uit een gewoon gezin verdiende Johan van de ene op de andere dag tien of twintig keer zoveel als zijn vader. "Dat spoort toch niet? Dat mensen daardoor in de war raken, is heel normaal." Zelf heeft Johan Cruijff daar geen last van gehad. "Ik was te bezeten om al die andere dingen te zien. Ik heb er nooit bij nagedacht. Er is natuurlijk ook veel veranderd. Ik was een van de eersten die iets met z'n imago deed. Dat bestond toen helemaal niet."

Wat kunnen we nog van Johan Cruijff verwachten in de toekomst?

"Geen idee. Ik doe alleen maar leuke dingen. Er zijn een paar dingen die volgens mij heel belangrijk zijn. Je moet goed leven en het naar je zin hebben. Daarbij is het heel belangrijk dat je je goed voelt. Dus een van de dingen waar ik veel mee bezig ben, is gezondheid en preventie. Daarbij probeer ik opnieuw dingen samen te brengen, zoals de westerse en de oosterse wetenschap. De een is niet goed en de andere slecht. Er zit in beide iets goeds. En als ik nou eens drie aspecten van de ene en drie van de andere pak, dan moet het toch ergens de goede richting uitgaan. Nou, dat is waar we momenteel mee bezig zijn. Over het algemeen heb je een keer per maand mensen met ideeën die helemaal nieuw zijn. En misschien zijn dat tien keer waanideeën en een of twee keer goede. Die een of twee keer zit ik er altijd bij. Dat vind ik leuk."

Interview: Margreet Botter. Beeld: Brunopress.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden