null Beeld

Johan Derksen over verlies vrouw: “Voor mijn dochter was het niet te bevatten”

In Waar is de mol? was maandagavond te zien hoe Johnny de Mol samen met voetbalanalist Johan Derksen (71) afreisde naar Drenthe. Tijdens de trip ontstond een ontroerend gesprek. Daarin vertelt Johan Derksen over het verlies van zijn vrouw. 

Online redactie Libelle

Vorig jaar viel Johan Derksen van de trap. In het ziekenhuis werd hij wakker met hechtingen, een gebroken oogkas en jukbeen, een hersenschudding en een arm die op 4 plekken gebroken was. In Waar is de Mol? vertelt Johan wat voor invloed dat op zijn dochter had. "Voor mijn dochter was het een traumatische ervaring", legt hij uit. "Ze is haar moeder op precies dezelfde wijze verloren. Het was wel heel gek geweest als ik daar achteraan gegaan was."

Achterover gevallen

In een ontroerend gesprek doet Johan nogmaals uit de doeken wat er op die verdrietige nacht gebeurde. "Ik vond haar toen ik 's nachts thuiskwam van een wedstrijd", vertelt de voetbalanalist. Van de dokter hoorde hij later wat er precies was gebeurd.

"Ze is achterover gevallen om dozen naar boven te brengen en is haar evenwicht verloren", vertelt hij. Ze raakte met haar achterhoofd een traptrede onder haar. En die klap werd haar fataal. "Al haar hersenfuncties waren weg. Ze zou nooit meer kunnen horen, nooit meer kunnen ruiken en nooit meer kunnen zien." Uiteindelijk overleed Johans vrouw.

Moeilijk te bevatten

Johan Derksen realiseert zich hoe moeilijk het verlies van zijn vrouw voor zijn dochter is geweest. Zij was destijds 12 jaar oud en was vlak voor haar moeders val naar bed gebracht door haar moeder. Van de fatale valpartij had zij niets gemerkt. "Voor een kind is dat moeilijk te bevatten", legt Johan uit. "'s Avonds was haar moeder springlevend en de volgende dag moet je haar vertellen dat haar moeder niet meer terugkomt."

Ruzie

Gelukkig is Johan Derksen zelf goed van zijn val afgekomen. Inmiddels is hij hersteld en weer volledig aan het werk. Tenminste, voor zo lang het nog moet. Na een ruzie die ontstond in Veronica Inside eerder dit jaar, was het lange tijd onzeker of Johan Derksen nog terug te zien zou zijn in het programma. Hij en Wilfred Genee konden een tijd niet met elkaar door één deur, op zijn zachtst gezegd. "Er is nog net niet gevochten, maar het scheelde niet veel. Het is helemaal geëscaleerd", vertelt Johan aan Johnny.

Niet teruggekomen

De gemoederen zijn inmiddels gesust en in Waar is de Mol? spreekt Johan mild over zijn collega. De twee zitten dan ook weer gewoon samen aan tafel bij Veronica Inside. Maar daar ging een telefoontje van zenderbaas John de Mol aan vooraf.

Johan Derksen zat namelijk nog aan een contract vast. Uiteindelijk besloot hij dan ook om het seizoen af te maken. "Maar als jouw vader niet had gebeld, was ik niet meer teruggekomen", zegt Derksen tegen Johnny.

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: SBS. Beeld: SBS.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden