HILVERSUM, 13-01-2022 , Studio VI Vandaag~~De nieuwe talkshow van SBS VI Vandaag.Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp geven hun kijk op het nieuws en de actualiteit. Met een wisselende, en voor wie nog durft, terugkerende gast aan tafel bespreekt het VI-trio zaken die Nederland die dag bezighoudt.~FOTO: Brunopress/Patrick van Emst~~OP de foto:  Johan Derksen Beeld Brunopress/Patrick van Emst
HILVERSUM, 13-01-2022 , Studio VI Vandaag~~De nieuwe talkshow van SBS VI Vandaag.Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp geven hun kijk op het nieuws en de actualiteit. Met een wisselende, en voor wie nog durft, terugkerende gast aan tafel bespreekt het VI-trio zaken die Nederland die dag bezighoudt.~FOTO: Brunopress/Patrick van Emst~~OP de foto: Johan DerksenBeeld Brunopress/Patrick van Emst

Johan Derksen zorgt indirect voor ‘herbeleving en erkenning’ bij hulplijnen

Het inmiddels beruchte kaarsenincident van Johan Derksen heeft, naast een hoop ophef, óók iets positiefs teweeggebracht: veel zedenslachtoffers namen contact op met Slachtofferhulp en het Centrum Seksueel Geweld om te praten over de herbeleving van hun trauma’s of de erkenning die ze naar aanleiding van het incident voelden.

Milou WindhorstBrunopress/Patrick van Emst

Slachtofferhulp merkt de afgelopen dagen een toename op in bellers die zelf met seksueel misbruik te maken hebben gehad en nu met herbelevingen kampen. “Dit zijn mensen die dachten dat ze het verleden een plekje hebben gegeven. Maar door alle media-aandacht worden zij steeds weer geconfronteerd met hun verleden”, laat een woordvoerder aan NU.nl weten.

‘Echt niet oké’

Gelukkig hebben de opmerkingen die Johan in Vandaag inside deed ook een positief effect gehad. Voor sommige bellers is de collectieve verontwaardiging die erdoor is ontstaan een ‘opsteker’. “Deze groep heeft hun verleden eerder gebagatelliseerd. Door alle ophef zien zij dat het echt niet oké is wat hen is overkomen”, aldus de woordvoerder.

Trigger voor onverwerkte trauma’s

Volgens Iva Bicanic, directeur van het Centrum Seksueel Geweld kan het desondanks een zware, confronterende tijd zijn voor slachtoffers van seksueel misbruik. “Het woord ‘verkrachting’ staat opeens overal. In alle kranten en op sociale media. Voor hen die dat zelf hebben meegemaakt werkt dat als een trigger, zeker voor slachtoffers die het trauma nog niet verwerkt hebben.” Enkelen hebben laten weten door alle ophef rondom de kaarsenrel slecht te slapen.

Drempel verlaagd

Daarnaast is niet alleen de drempel om te praten verlaagd, maar durven slachtoffers ook om hulp te vragen. Zo willen ze bijvoorbeeld weten hoe ze aangifte kunnen doen en wat voor hulpverlening ze kunnen krijgen – een positieve ontwikkeling! “Ze voelen zich gesterkt door de reacties”, zegt Bicanic.

Bron: NU.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden