null Beeld

John de Mol verkoopt Talpa – Dit zijn z’n grootste shows

Hij is één van de grootste tv-producenten van ons land en hij bewijst vandaag weer waarom dat is. John de Mol verkoopt zijn tv-productiebedrijf Talpa aan het Britse ITV voor 500 miljoen euro. En dat bedrag kan nog aanzienlijk oplopen. De Mol en zijn producenten blijven bij Talpa werken.

Meike Bergwerff

Talpa is de afgelopen tien jaar verantwoordelijk geweest voor vele nieuwe tv-formats die wereldwijd succesvol waren. We hebben de bekendste en populairste shows voor je op een rijtje gezet.

1. Big Brother

In september 1999 stapten 12 onbekenden het Big Brother-huis binnen om daar vervolgens dag en nacht gevolgd te worden door camera's. Elke dag kijken gemiddeld 1,5 miljoen Nederlanders naar het programma. Op 30 december stapte Bart als winnaar het huis uit met een prijs van 250.000 gulden. Inmiddels is het programma in 58 landen gemaakt en geproduceerd.

2. Daten in het donker

In het programma Daten in het donker ontmoeten drie single mannen en drie single vrouwen elkaar alleen in het donker. Na een gezamenlijke date spreken ze elkaar ook één op één in een verduisterde kamer. Uiteindelijk kiest elke single iemand die hij of zij in het licht wil zien. Na die onthulling kiezen ze wel of niet voor een vervolgdate. Het programma is onder andere ook Amerika en Australië gemaakt.

3. De grootste verliezer

In De grootste verliezer proberen 16 deelnemers met overgewicht aanzienlijk af te vallen. Drie maanden lang verbleven ze in een klooster in Boxmeer. Daar werd flink gesport en werden hun eetgewoontes drastisch omgegooid. In Amerika is de show nog steeds een groot succes onder de naam The biggest loser. Winnaars krijgen daar een prijs van 250.000 dollar. De show is in totaal in 29 landen gemaakt en uitgezonden.

4. Utopia

Op 31 december 2013 hebben 15 mensen een braakliggend terrein met een schuur betrokken, met als doel om vanuit niets een eigen samenleving op te bouwen. Om te beginnen hebben ze alleen een kleine hoeveelheid vee, een aansluiting voor water en elektriciteit, één telefoon en een klein bedrag in cash. Inmiddels is Utopia 436 dagen bezig, en zijn enkele deelnemers vertrokken en nieuwe erbij gekomen. De show blijft populair, gisteren keken er 683.000 mensen naar. Er is buitenlandse interesse in het format.

5. Ik hou van Holland

Linda de Mol presenteert al vier seizoenen lang het programma Ik hou van Holland, een show waarin oer-Hollandse onderwerpen, gewoontes, taal en grappen naar voren komen. Met twee teamcaptains en elke week andere deelnemers is het altijd een gezellige boel. Gemiddeld kijken er zo'n 2 miljoen mensen naar het programma.

6. The voice

Talentenshow The voice zette de juryleden met hun rug naar de deelnemer, om zo alleen de stem te beoordelen. Pas na op de knop te hebben gedrukt, draaien dedeelnemers in hun stoelen om. John de Mol bedacht dit concept samen met zanger Roel van Velzen. The voice is al in 56 landen te zien geweest.

7. De gouden kooi

In De gouden kooi werden 9 deelnemers op 1 oktober 2006 in een luxe villa opgesloten. De deelnemers moesten elkaar het huis uit werken en dat ging vaak gepaard met pesten, treiteren, samenspanningen en intriges. Drank, ruzies, gevloek en gevechten zorgden voor veel aandacht voor het programma, dat zelfs in de Tweede Kamer werd besproken. Uiteindelijk won Jaap de prijzenpot van 1,3 miljoen euro.

Bronnen: Wikipedia, Bigbrother1999.nl, Talpa. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden