null Beeld

PREMIUM

Joke (67) heeft geen spijt van haar facelift: “Ik zie er minstens 10 jaar jonger uit”

Al geruime tijd ergerde Joke Damen (67) zich aan het vel onder haar kin. Na 3 jaar wikken en wegen koos ze in 2018 voor een facelift. “Ik voelde me als nieuw na deze opfrisbeurt.”

“Rimpels horen bij het ouder worden, ik heb me er nooit aan gestoord. Met mijn hals was het anders, het stuk extra vel dat daaronder hing, zat me wel dwars. Elke keer als ik in de spiegel keek, baalde ik ervan. Mijn oudste kleinzoon plaagde me ermee en zei dan: ‘Oma, er hangt een kipfiletje onder je kin.’ Ik lachte erom, maar probeerde dat kipfiletje ondertussen zo veel mogelijk te verbergen met kleding. 9 van de 10 keer droeg ik een coltruitje, een sjaaltje of een bloes met een hoge kraag onder mijn trui. In de zomer was dat natuurlijk een stuk moeilijker.”

Flinke ingreep

“Ik had me nooit zo in plastische chirurgie verdiept, tot mijn zoon een aantal jaar geleden partner werd in een kliniek voor cosmetische behandelingen. Via hem kwam ik erachter wat er allemaal tegenwoordig mogelijk is op dat gebied. Een facelift bijvoorbeeld, waarbij de huid van het gezicht, maar ook van de nek een stuk strakker gemaakt kan worden. Ik vond het interessant, maar heb er toch nog bijna 3 jaar over nagedacht voor ik besloot om ervoor te gaan. Het is een flinke ingreep en zoals bij iedere operatie zijn daar natuurlijk risico’s aan verbonden. Het gebeurt niet vaak, maar er kunnen wondproblemen ontstaan of het resultaat kan tegenvallen, dat het onnatuurlijk of asymmetrisch wordt. Dat is nooit meer terug te draaien. Om te zien wat ze precies doen, heb ik op YouTube een keer een filmpje opgezocht van de operatie, maar dat heb ik snel weer weggeklikt. Ik vond het doodeng en wist dat als ik verder zou kijken, ik het misschien wel nooit zou aandurven.

Omdat deze operatie een kostbare aangelegenheid is, zette ik elke maand een bedrag opzij om de facelift bij elkaar te sparen. Via mijn zoon kreeg ik korting, maar dan nog kostte de behandeling zo’n 7000 euro. Mijn man vond het prima, toen ik vertelde over mijn plannen. ‘Als jij daar blij van wordt, moet je dat zeker doen’, zei hij. Toen ik een kennis sprak die zelf een facelift had laten doen, werd ik nog enthousiaster. Ze was erg tevreden met het resultaat en ik vond haar ook echt opgeknapt.”

Toch nog een taboe

“Ik heb er sowieso veel met anderen over gesproken. Het was voor mij een grote stap die ik graag met mijn omgeving wilde delen. Sommige mensen waren positief en zeiden dat ik het gewoon moest doen. Mijn nichtje grapte dat ik vast van de operatietafel zou komen met een duckface. Daar kon ik wel om lachen.

“Mijn kleinzoon zei plagend dat er een kipfiletje onder mijn kin hing”

Tot mijn verbazing kreeg ik ook veel negatieve opmerkingen. Ik dacht dat plastische chirurgie tegenwoordig geen taboe meer was, maar mensen vonden mijn plannen overdreven en reageerden soms ook heftig. ‘Waarom ga je dat in ’s hemelsnaam doen? Kun je niet accepteren dat je ouder wordt?’ Zelfs bij mijn vriendinnen was het commentaar niet van de lucht. ‘Je kunt toch geen 18 blijven!’, zeiden ze. Ik vond het best moeilijk om met al die negatieve reacties om te gaan. Iedereen moet toch voor zichzelf beslissen wat-ie met z’n lijf doet?

Natuurlijk word je ouder, dat zie je aan alles. Daar was het me ook absoluut niet om te doen. Ik vind dit echt iets anders. Ik heb me jarenlang aan dat losse vel in mijn hals gestoord, dan is het toch niet zo gek dat ik daar wat aan laat doen? Dus bleef ik bij mijn plan, wat anderen daar ook van vonden.”

Totale facelift

“Tijdens het eerste gesprek met mijn cosmetisch arts dokter Tha-in deed ze uitgebreid onderzoek naar mijn huid en maakte ze foto’s. Omdat mijn gezicht ook aan het zakken was, adviseerde ze een totale facelift. Hierbij wordt zowel de huid van de nek als het gezicht strakgetrokken, zodat het een mooier geheel wordt. Ik voelde me prettig bij haar en vond het fijn dat we op één lijn zaten. Ik wilde wel wat veranderen aan mijn gezicht en nek, maar niet als een totaal ander persoon uit de operatie komen. We waren het roerend met elkaar eens dat veel Amerikaanse filmsterren niet het goede voorbeeld van dit soort ingrepen zijn. Veel te overdreven en onnatuurlijk.

“Iedereen moet toch voor zichzelf beslissen wat-ie met z’n lijf doet?”

De operatie duurde drieënhalf uur. Toen ik bijkwam, stond er een lieve verpleegster naast mijn bed. Ik ben nog even gebleven om bij te komen en kon toen met de nodige pijnstilling naar huis. Als een mummie welteverstaan, want ik was volledig ingepakt in verband. Ik had er een warme sjaal omheen gebonden tegen de kou. Thuis ben ik mijn bed ingedoken en heb ik het 3 dagen rustig aan gedaan, zoals me was opgedragen. De eerste tijd mag je ook geen zware spullen tillen, niet sporten, niet bukken en niet tillen omdat de kans op zwelling dan kan toenemen. Dat vond ik niet onoverkomelijk. Net zoals ik het niet erg vond om die eerste dagen alleen vla, yoghurt, water en thee via een rietje te nemen. Wat ik een stuk lastiger vond, is dat ik niet mocht praten. Ik ben iemand die moeilijk stil kan zijn en nu mocht ik alleen maar knikken of schudden om te laten weten of ik het ergens mee eens of oneens was.”

Tranen in mijn ogen

“Op de 3e dag na de operatie zag ik mijn gezicht voor het eerst. Ik had een spiegel in mijn handen toen een verpleegkundige het verband eraf haalde. Nog steeds schiet ik vol als ik eraan terugdenk. Met tranen in mijn ogen kon ik alleen maar stamelen: ‘Wat is het prachtig!’ Hoewel mijn gezicht nog behoorlijk gezwollen was, vond ik het resultaat toen al mooi. De hechtingen zaten achter mijn oren en waren nauwelijks zichtbaar. Na een paar dagen mochten ze eruit. Toen de zwelling ook afnam, zag ik pas echt hoe groot het verschil was. Mijn gezicht en mijn nek waren strakker geworden, ik voelde me als nieuw na deze opfrisbeurt. Ik ben meteen naar de kapper gegaan en heb mooie nieuwe make-up gekocht. Ik zie er zeker 10 jaar jonger uit! Dat zegt ook iedereen in de omgeving. Zelfs de mensen die vooraf nog negatief waren, zijn nu om: ‘Wat is het prachtig! Wat zie je er goed uit!’, hoor ik steeds. In mijn omgeving zijn er meer die het overwegen. Mijn schoonzus heeft het inmiddels ook laten doen.”

Ander mens

“Elke dag als ik in de spiegel kijk, ben ik zo blij dat ik deze beslissing heb genomen. Had ik het maar eerder gedaan, denk ik soms. Ik kan oprecht zeggen dat ik een ander mens ben geworden door deze operatie. Voorheen was ik best verlegen en onzeker waardoor ik vaak terughoudend was, zeker in mijn omgang met onbekenden. Ik merk dat ik veel makkelijker contact maak nu ik me niet meer zo schaam. Ik durf ook andere kleren te dragen en soms laat ik zelfs de bovenste knoopjes van mijn bloes open, iets wat voorheen ondenkbaar was. En de coltruitjes en sjaaltjes? Die zijn in de kledingbak gegaan, op naar een goed doel.”

Wat is een facelift

Bij een facelift wordt de gezichtshuid operatief strakgetrokken. De plastisch chirurg snijdt de huid open langs de haarlijn en bij de oorschelpen. De gezichtshuid en het onderliggende weefsel van de wangen, kaaklijn en hals wordt richting de incisie gespannen. Het huidoverschot wordt weggesneden en de wonden worden gehecht. Een facelift haalt niet alle rimpels uit het gezicht, maar geeft wel een frissere, jongere uitstraling. Afhankelijk van de leefstijl, het type lift en de huidelasticiteit kan het resultaat van een facelift tot wel 10 jaar aanhouden. Dat mag ook wel: de prijzen voor een facelift beginnen bij 6000 euro.

Interview: Merel Brons. Fotografie: Petronellanitta. Styling: Maartje Bodt. Haar en make-up: Tynke Jeeninga. Productie: Marije Ribbers. M.m.v.: Zara (trui), Karen Millen (broek), What For (laarsjes), EDC by Esprit (top).

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden