null Beeld

Jonge vrouw redt door moederinstinct 2 keer het leven van haar baby

Als vader of moeder voel je vaak precies aan wat je kind nodig heeft. Zo ook de Australische Janine Clark. Zij redde met haar sterke moederinstinct zelfs het leven van haar dochter.

Kim van Weering

Janine (31) merkte aan haar dochter Amelia (toen zes maanden oud) dat er iets 'anders dan anders' was. Ze speelde niet met haar speelgoed zoals normaal en wilde geen fles. "Het leek wel alsof haar coördinatie niet helemaal in orde was", begint de moeder. "Drie artsen verzekerden ons dat er echt niets aan de hand was, maar ik stond erop dat ze verder werd onderzocht."

Bizarre aandoening

Na een MRI-scan door de vierde arts moest Amelia meteen met spoed geopereerd worden aan haar hersenen. De doktoren kwamen er namelijk achter dat de kleine Amelia leed aan de 'Chiari-misvorming': een ernstige aandoening waarbij het onderste stukje van de kleine hersenen niet in de schedel ligt, maar in de wervelkolom.

Hoge temperatuur

Vier maanden na die operatie was de familie alweer terug in het ziekenhuis. "Amelia kwam niet aan en had moeite met haar ontlasting. Artsen dachten dat het om een pittige infectie ging, maar ik drong weer aan op verder onderzoek", aldus Janine. Terwijl de familie thuis op die resultaten wachtte, moesten ze hun dochter alweer met spoed naar het ziekenhuis brengen. Dit keer omdat Janine zich zorgen maakte over de extreem hoge temperatuur van haar dochter. Ook had ze twee beroertes gehad.

Slechter en slechter

In het ziekenhuis werd Amelia opgenomen en onderzocht. De artsen dachten nog altijd aan een infectie. Na een paar dagen verslechterde haar toestand echter. Ze kwam zelfs op de Intensive Care terecht. Daar werd de situatie niet beter, maar de artsen waren bang dat Amelia te zwak was om geopereerd te worden.

Resultaten

Terwijl Amelia op de Intensive Care lag, kregen haar ouders de onderzoeksresultaten. Amelia bleek te lijden aan het syndroom van Shwachman: een ernstige ziekte met klachten op het gebied van voedselvertering, bloedcellen, het afweersysteem en geestelijke ontwikkeling. "De doktoren zeiden dat ze haar van de beademing af zouden halen, maar niet wisten of ze zelf zou ademen. En dan was nog de vraag welke levenskwaliteit ze zou hebben", vertelt Janine.

Sterk

Gelukkig ging het langzaamaan steeds iets beter. Na vijftien weken mochten de ouders hun dochter eindelijk weer mee naar huis nemen. "Maar door de beroertes heeft ze veel schade opgelopen. Ze kan haar rechterarm niet gebruiken en praat niet, ook al is ze net twee geworden. Daarbij eet en drinkt ze ook niet zelfstandig. En door het Shwachman-syndroom krijgt ze sneller infecties. Als ouders moeten we oppassen dat ze niet in contact komt met zieke mensen of kinderen. Ze heeft een lange weg te gaan, maar ze is het sterkste meisje ooit", besluit Janine.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Daily Mail. Beeld: iStock, Facebook

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden