Getty Images Beeld Getty Images
Getty ImagesBeeld Getty Images

Jongen (12) dwingt vaccinatie af bij de rechter om ernstig zieke oma te bezoeken

Een bijzondere zaak vandaag bij de rechtbank Noord-Nederland: een 12-jarige jongen kreeg namelijk toestemming voor een vaccinatie tegen het coronavirus, nadat zijn ouders het niet eens konden worden over het wel of niet vaccineren. De jongen wil dolgraag zijn ernstig zieke oma bezoeken die aan uitgezaaide longkanker lijdt en in de laatste fase van haar leven is aangekomen.

Schrijnend

De jongen durft zijn oma momenteel niet te bezoeken, omdat hij ongevaccineerd is en haar dus zou kunnen besmetten. Hij is ervan overtuigd dat een besmetting voor haar levensgevaarlijk is.

Ouders zijn het oneens

Omdat hij twaalf is, kan hij er echter niet zelf voor kiezen om zich te laten vaccinatie. Bij twaalf- tot vijftienjarigen moet dit namelijk volgens de wet in overleg met de ouders gebeuren. Pas vanaf hun zestiende jaar mogen kinderen zonder overleg met hun ouders de vaccinatie halen. De ouders van de jongen wonen momenteel niet samen en staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om de vaccinatie. Van de moeder mag de jongen de prik halen, terwijl de vader er juist op tegen is. Hij is van mening dat zijn zoon zelf geen risico loopt op een ziekte met blijvende gevolgen en dat gevaar weegt volgens hem niet op tegen de ‘onduidelijke risico’s van een vaccin dat zich nog in de testfase bevindt.’

De rechter hakt de knoop door

Omdat de jongen het gevoel heeft dat zijn vader niet openstaat voor zijn mening, besloot hij naar de rechter te stappen. Die oordeelde vandaag dat het begrijpelijk is dat de vader zich zorgen maakt over bijwerkingen, maar dat deze echt maar sporadisch voorkomen. De rechter gaf de jongen dan ook vervangende toestemming om zich te laten vaccineren. De jongen mag de prik op korte termijn halen, vanwege de gezondheidssituatie van zijn oma. Ook hoeft hij niet op een eventueel hoger beroep of eis van de vader te wachten.

Bron: NU.nl

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden