null Beeld

Jongen (13) werd blind door verkeerde voeding

Sian Moore (13) uit Perth (Australië) werd langzaam blind, maar geen enkele oogarts of specialist kon een reden voor zijn verminderde zicht vinden. Tot een professor in Sydney een onwaarschijnlijke diagnose stelde.

Anni Karvonen

Moeder Kerry en Cian kregen te horen dat hij er maar moest mee leren leven. Maar gelukkig was daar professor Stephanie Watson die de jongen kon helpen.

Volledig blind

Terwijl Cian zich steeds meer terugtrok in zijn eigen wereldje en het contact met zijn vrienden verloor, vonden de ouders van Kerry een arts in Sydney die deels blinde kinderen wist te redden. Zo gauw als ze konden, vloog het gezin met de jongen naar de arts: "We hadden ons op het ergste voorbereid, we vreesden dat Cian volledig blind zou worden", aldus Kerry.

Vitamine tekort

Verrassend genoeg wist professor Stephanie Watson binnen een minuut de diagnose te stellen. "Ze onderzocht hem een minuut en vroeg: 'Weet je wat dit is? En ik zei: 'Nee, niemand heeft er een uitleg voor. En zij antwoordde: 'Het is een vitamine A-tekort'", aldus Kerry.

Slecht eten

Vitamine A is dusdanig onmisbaar voor je weerstand, de groei en de gezondheid van huid, haar en ogen, dat door een gebrek hieraan je cellen flink kunnen beschadigen. In het geval van Cian waren zijn cellen zo beschadigd dat hij zijn zicht voor een stuk had verloren. Sinds zijn 6e levensjaar at de jongen zo slecht dat hij zelfs blind dreigde te worden.

Voedingsstoffen

Professor Watson kende het fenomeen van toen ze in Kenia werkte als geneeskundestudent. Dit was het vierde geval dat ze vaststelde in Australië. "We hebben een bepaalde hoeveelheid vitamine A nodig zodat onze cellen zich voldoende kunnen ontwikkelen. Vaak wordt echter niet aan een vitaminetekort gedacht omdat de kinderen er weldoorvoed uitzien. Wanneer je bijvoorbeeld chips eet en cola drinkt, krijg je amper voedingsstoffen binnen, maar voel je je wel voldaan", legde Watson uit.

Grote schade

Na de diagnose begon Cian met het drinken van vitamineshakes en het eten van groenten. Hoewel hij er inmiddels al veel beter aan toe is en zijn rechteroog weer normaal functioneert, zal zijn linkeroog nooit meer volledig herstellen.

Bekijk ook deze video:

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: Het Laatste Nieuws. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden