null Beeld

Jongens ontsnappen aan ontvoering dankzij wijze woorden van hun moeder

Moeder Jodie uit de Amerikaanse staat Utah was "misselijk en dankbaar" toen ze erachter kwam dat haar 2 zoontjes een ontvoering hadden weten te voorkomen, omdat ze zich iets herinnerden wat Jodie hen had geleerd.

Irene de Waal

Een tijdje terug werd Jodie met zo'n ondraaglijke buikpijn wakker, dat ze haar 2 zoontjes (8 en 10 jaar) in de auto zette en naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis reed. Ze belde een buurman met de vraag of hij naar het ziekenhuis wilde komen om op de jongens te passen. In de tussentijd liet ze hen op de stoep wachten en ging zelf naar binnen voor onderzoek (het bleek een gescheurde cyste in de eierstokken).

40 minuten

"Pas toen mijn zoons die middag uit school kwamen, kwam ik erachter dat ze die ochtend veel te laat waren geweest", aldus Jodie. "Ik was ervan uitgegaan dat mijn buurman thuis was en met 5 minuten bij het ziekenhuis zou zijn. Maar achteraf bleek dat hij ergens anders was en dat mijn zoons zeker 40 minuten voor de Spoedeisende Hulp hadden gezeten."

Man in de wc

"Mijn zoons vertelden dat er een man met punkhaar en een vrouw hen hadden aangesproken. Ze probeerden de jongens te overtuigen om naar een andere man in de wc te gaan. Die zou overgehaald moeten worden om naar de dokter te gaan."

Antwoord

De jongens antwoordden even eenvoudig als doeltreffend met "nee, dankjewel". Ondanks herhaalde pogingen bleven ze bij hun antwoord. Snel daarna arriveerde de buurman. Hij zag de tweede man uit de wc komen en samen met de andere man en vrouw in een auto wegrijden.

Gevaarlijke mensen

De oudste zoon vertelde: "Ik wist dat het gevaarlijke mensen waren, omdat ze ons om hulp vroegen. Grote mensen vragen geen hulp aan kinderen."

Beter concept

Het concept van "gevaarlijke mensen" werkt volgens Jodie beter dan "niet met vreemden praten". Want ze komen toch andere mensen tegen. Zo leren kinderen hoe "gevaarlijke mensen" zich gedragen (zoals kinderen om hulp vragen terwijl er volwassenen in de buurt zijn) en kunnen ze zich daartegen weren.

Helaas gaat het niet altijd goed. Rasha uit Den Helder werd ontvoerd door zijn vader en is nog altijd niet terug in Nederland.

LEES OOK:

Bron: DailyMail, beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden