null Beeld

Jongeren met milde klachten blijken tóch heel besmettelijk

Kinderen en jongen met milde symptomen van het coronavirus blijken toch virusdeeltjes met zich mee te dragen. Ze blijken dus wél besmettelijk te zijn.

Online redactie Libelle

Terwijl jongeren dus weinig merken van het virus, zijn ze toch erg besmettelijk. Dit kan zorgelijk zijn.

Besmettelijk

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat patiënten (kinderen en jongeren tot en met 22 jaar) met milde klachten veel virusdeeltjes in de bovenste luchtwegen met zich meedragen. In eerste instantie dachten we dat dit wel meeviel, maar nu blijkt dus dat deze jonge patiënten wel degelijk besmettelijk zijn. Het onderzoek werd gepubliceerd in The journal of pediatrics.

Preventieve maatregelen

Volgens de wetenschappers is het daarom niet voldoende om alleen alert te zijn op symptomen als hoesten en koorts om COVID-19 te identificeren bij kinderen en jongeren. Bovendien noemen ze het 'zorgwekkend' dat de scholen weer opengaan. De onderzoekers suggereren dat de scholen preventieve maatregelen moeten nemen, zoals 1,5 meter afstand, mondkapjes en thuisonderwijs. Anders is de kans heel groot dat het virus zich via de kinderen verspreid.

Zorgelijk

Viroloog Alex Friedrich maakt zich zorgen. "Hoe milder de symptomen, des te meer virusdeeltjes werden aangetoond. Zelfs meer dan bij volwassenen met zwaar ziektebeeld. Dit kan moeilijk worden voor de preventie van de verspreiding", schrijft de viroloog op Twitter.

Zó herken je het verschil tussen hooikoorts en corona:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden