Premature baby Beeld Getty Images
Premature babyBeeld Getty Images

Jongste premature baby: Curtis (1) werd geboren met 21 weken en 1 dag

De Amerikaanse Michelle Butler was slechts 21 weken en één dag zwanger toen haar zoontje Curtis werd geboren. Hij woog bij de geboorte slechts 420 gram. Het is dan ook een wonder dat het kleine mannetje het overleefde.

Demi SchoenmakersGetty Images

Inmiddels is het kleine mannetje zestien maanden oud. Guinness World Records bevestigde deze week dat Curtis officieel de jongste premature baby ter wereld is. Aangezien een voldragen zwagerschap meestal veertig weken duurt, was Curtis bijna 19 weken te vroeg. Hij woog bij de geboorte slechts 420 gram.

Tweeling

Michelle kreeg vorig jaar op 4 juli weeën en werd ’s avonds met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Ze beviel de volgende dag rond lunchtijd van een tweeling: Curtis en C’Asya. C’Asya overleefde de vroeggeboorte niet en stierf een dag later.

Leren ademen en eten

Met een overlevingskans van minder dan 1% lag Curtis op de intensive care. Hij werd na drie maanden van de beademing gehaald en pas in april 2021 mocht hij na maar liefst 275 dagen het ziekenhuis verlaten. In die tijd moesten therapeuten hem leren ademen en zijn mond te gebruiken om te eten. “Het moment dat ik Curtis eindelijk kon meenemen naar huis en mijn andere kinderen kon verrassen met hun jongere broer, zal ik nooit meer vergeten”, vertelt Michelle in een verklaring.

Speciale jongen

Curtis heeft nog steeds extra zuurstof en een voedingssonde nodig, maar de dokters zeggen dat hij in goede gezondheid verkeert. “Ik doe dit werk al bijna 20 jaar, maar ik heb nog nooit een baby zo sterk gezien als Curtis. Het is een speciale jongen”, zegt Dr. Brian Sims, de neonatoloog van de Universiteit van Alabama.

Vorig records

Het vorige record stond op de naam van baby Richard Hutchinson uit Wisconsin, die een maand voor Curtis werd geboren met 21 weken en twee dagen. Dat scheelt dus maar één dag met Curtis. Vóór Richard was het record 34 jaar lang ongebroken en in het bezit van een jongetje geboren in Ottawa, Canada, met 21 weken en vijf dagen.

Bron: Guinness World Records, BBC.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden