null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Joosje (39) tegen moeder Jantien (58): “Wil je mijn vader helpen zoeken?”

Hecht of juist niet: de band tussen moeder & dochter is een bijzondere. Wat gebeurt er als je de tijd neemt voor een goed gesprek? Elke week praten een dochter en haar moeder over oud zeer en nieuw verdriet, over grote vreugde en dierbare momenten.

Deze week spreken we Joosje en Jantien. Joosje (39) is getrouwd met Joost, ze hebben geen kinderen. Jantien (58) is bewust ongehuwd moeder en heeft twee honden.

Dochter Joosje: "Lieve mam, allereerst dank dat je me op de wereld hebt gezet met je eigenzinnige en onafhankelijke geest."

Moeder Jantien: "O jee, eerst de complimenten dan de kritiek. Ik voel hem al aankomen, haha."

Joosje: "Ik ben echt zielsblij met jou als moeder, maar je kent ook mijn pijnpunt. Ik wil het taboe hierover doorbreken."

Jantien: "Dat snap ik. Dat jij je vader niet kent, is een keuze die ik op heel jonge leeftijd heb gemaakt. Ik wist toen niet dat jij daar later een probleem mee zou hebben. Nu kan ik er niks meer aan veranderen."

Joosje: "Kan of wil?"

Jantien: "Kan. Alles wat ik over je vader zou kunnen vertellen heb ik verteld, dat weet je. Hij was een Vlaamse jongen die ik ontmoette op een camping. Niet heel groot, donkerblond haar, een jack met AC/DC op de rug en een oorbelletje in zijn rechteroor. Ik heb seks met hem gehad met maar één doel: een kind krijgen."

Joosje: "Maar dat je nooit een naam hebt onthouden, of een nummer hebt bewaard."

Jantien: "Iets wat ik jaren geleden heel bewust heb gewist, kan ik niet makkelijk terughalen."

Joosje: "Misschien wil hij mij net zo graag leren kennen als ik hem, als-ie het zou weten."

Jantien: "Dat zou heel goed kunnen. Ik heb een rottige vader gehad die me mishandelde, die had ik liever niet willen kennen."

Joosje: "Zou je bereid zijn om met mij te gaan zoeken naar mijn vader?"

Jantien: "Daar moet ik over nadenken. Ik ben bang dat jouw wens je alleen maar teleurstelling zal brengen."

Joosje: "Nu doe je het weer: voor míj denken."

Jantien: "Je kunt het een moeder niet verwijten dat ze haar kind wil behoeden voor narigheid. Als je zelf moeder was, zou je dat begrijpen."

Joosje zwijgt.

Jantien: "Wat is er nou? Ben je boos?"

Joosje blijft zwijgen.

Jantien: "Misschien ben je terecht boos. Ik heb natuurlijk nooit enige weerklank gehad en heb het hele opvoeden maar zelf uitgevonden. Misschien is een gezonde portie kritiek goed en houdt het jezelf en de ander een beetje bij de les. Snap je wat ik wil zeggen?"

Joosje: "Niet helemaal."

Jantien: "Als ik een liefdevolle jeugd had gehad, dan had ik me niet zo hoeven loswrikken van mijn achterban. Dan had ik niet de behoefte gehad om alles alleen te willen doen, omdat ik alleen mezelf vertrouwde."

Joosje: "Dat snap ik, mam. Maar ik ben er nu, en je vertrouwt mij toch, of niet?"

Jantien: "Natuurlijk vertrouw ik jou."

Joosje: "Dus mijn vraag blijft: wil je me helpen bij mijn zoektocht? Ook als het niks oplevert, of alleen teleurstelling? Ik moet gewoon weten uit wat voor dna ik ben opgebouwd. Zeker nu."

Jantien: "Omdat je ouder wordt?"

Joosje: "Nee, omdat ik zwanger ben."

Jantien: "Dat meen je niet! Wat geweldig schat… sorry voor de tranen. Ik dacht dat jullie geen kinderen wilden."

Joosje: "Dat dacht ik eerst ook, maar mensen kunnen veranderen. Je hebt nog geen antwoord gegeven op mijn vraag."

Jantien: "Ik wil je helpen zoeken."

Interview: Elle van Rijn. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden