null Beeld

José Rozenbroek: “Arib heeft alles in huis om Asscher op te volgen”

Bladenmaker en journalist José Rozenbroek is een nieuwsjunk. Elke week schrijft ze voor Libelle een column over wat haar opvalt en waarover ze zich opwindt. 

Online redactie Libelle

Op een warme avond in de zomer van 2013 interviewde ik Lodewijk Asscher voor Libelle in het Amsterdamse Lloyd Hotel. Door de zenuwen en de klammige hitte kreeg ik een enorme opvlieger precies op het moment dat ik hem de hand schudde. De jonge minister – Asscher was toen 38 jaar – deed tactvol alsof hij mijn rode konen en plakkerige bloesje niet zag. We spraken over de werkloosheid waaronder Nederland op dat moment zuchtte en over zijn drie kleuterzoontjes die dachten dat ‘hij de koning hielp’. Hij vertelt dat het ‘dankbaar werk’ was wat hij deed. ‘Je kunt echt mensen helpen, je kunt het verschil maken.’

Politiek onder een vergrootglas

Ik vroeg hem wat hij zou doen als morgen het kabinet zou vallen. Hij antwoordde dat hij geen idee had, maar dat hij in zijn Amsterdamse tijd - Asscher was voordat hij minister werd wethouder in Amsterdam - er wel over had gefantaseerd: ‘Dat we op reis zouden gaan, een tijdje ergens anders zouden leven.’ Glimlachend: ’Ik zag mezelf vissen in zee. Ik heb nog nooit gevist, maar dat paste in dat beeld.’

En nu is hij dan gevallen, als lijsttrekker van de PvdA, over de toeslagenaffaire, de harde en naar later bleek vaak onmenselijke fraudeaanpak van de Belastingdienst en waarvoor Asscher toentertijd de verantwoordelijke minister was.

Toen ik vanochtend zijn verdrietige toespraak zag op FB kreeg ik een brok in mijn keel. Welke fouten hij ook heeft gemaakt, ik denk dat hij een integer en bevlogen politicus is, die oprecht andere mensen wil helpen en het verschil wil maken.

Wie moet hem nu opvolgen? Dat is de volgende kwestie, want als de koning dood is moet er een nieuwe koning komen. Khadija Arib, de voorzitter van de Tweede Kamer is nummer twee op de lijst, Lilianne Ploumen nummer drie. Beiden zijn gepokte en gemazelde politici. Arib heeft eerder laten weten dat ze liever voorzitter van de Tweede Kamer blijft die ze afgelopen jaren met ferme hand in het gareel houdt. Grote kans dus dat het Ploumen wordt.

Maar toch. Had ik iets in de melk te brokkelen bij de PvdA, dan zou ik een dringend appèl doen op Arib. Arib heeft namelijk alles in huis om misschien weer een succes te maken van haar partij. Ze is slim, ze is charismatisch, ze is ferm, ze is toegankelijk. Ze is een vrouw – en staan we niet te springen om bekwame vrouwelijke lijsttrekkers? Nu is Ploumen ook een bekwame vrouw, maar Arib heeft daarnaast nog iets bijzonders in huis: ze laat als geen ander zien dat je met goed onderwijs, wilskracht en talent het ver kan schoppen. Ze is de vleesgeworden ‘verheffing van het volk’; dat ideaal waar de PvdA patent op heeft.

Als vijftienjarig meisje kwam ze vanuit Casablanca naar Rotterdam. In een interview in de Volkskrant uit 2020 vertelt ze dat haar ouders allebei werkten in een grote wasserij waar de spullen uit de ziekenhuizen werden gewassen. ‘De lakens zaten onder de ontlasting en het bloed. Ik werkte er in de vakantie, met grote machines voor het strijken en stomen. Het werd zo heet dat het niet vol te houden was, je werd drijfnat van het zweet.’

In datzelfde interview vertelde ze hoe ze als enig kind opgroeide in een traditioneel gezin. ‘Hoe ik me moest kleden, wat ik wel en niet mocht zeggen – die sociale codes werden duidelijk ingeprent. Maar bij ons was onderwijs wel belangrijk.’ Ze ging studeren en rolde de politiek in omdat ‘ik een beetje boos was op alles. Op de politiek hier en in Marokko. Uit loyaliteit steunde ik de PvdA: opkomen voor vrouwen en arbeiders.’

Ja, Khadija Arib als nieuwe lijsttrekker. En als ik Lodewijk Asscher was, zou ik leren vissen. Vissen in zee.

Kortgeleden sprak Libelle's Ebru nog met Lodewijk Asscher over hoe hij denkt over onder andere vaccineren, horoscopen en de AOW-leeftijd:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: José Rozenbroek. Beeld: Tamar Ottink.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden