José Beeld Libelle
JoséBeeld Libelle

José: “Zouden er vrouwen zijn die van hun lichaam houden, ongeacht het aantal kilo’s dat aan hen kleeft? Ik ken ze niet”

Bladenmaker en journalist José Rozenbroek is een nieuwsjunk. Elke week schrijft ze voor Libelle een column over wat haar opvalt en waarover ze zich opwindt.

Soms zou ik willen dat ik weer even zestien was, of negenentwintig. Voor een paar minuten dat lichaam van toen, ernaar kijken met de ogen van nu. Ik weet zeker dat ik het prachtig zou vinden, stevig, glanzend en slank. Maar toen keek ik naar mezelf met meedogenloze ogen en vond ik mezelf te dik. Ik schuifelde achterwaarts de slaapkamer uit omdat ik niet wilde dat mijn vriendje mijn stevige billen zag. Soms leefde ik weken op gestoomde vis met broccoli. Dan viel ik vier kilo af waarna ik weer appeltaart ging eten en vijf kilo aankwam. Ik kon je precies vertellen hoeveel calorieën een gevulde koek bevat (250) of een bagel met zalm (290).

En toen kreeg ik kinderen en door een of ander wonder stabiliseerde mijn gewicht. En hoewel ik nooit meer heb hoeven lijnen, zit ergens in mij nog steeds dat meisje verstopt dat het soms niet kan laten om stilletjes calorieën te tellen.

Liefde-haatverhouding

Zouden er vrouwen zijn van hun lichaam houden, ongeacht het aantal kilo’s dat aan hen kleeft? Vrijwel alle vrouwen die ik ken hebben een liefde-haatverhouding met hun lijf, waarbij de meter vaker uitslaat richting haat. Steeds meer mensen hebben overgewicht, met alle gevolgen van dien voor hun gezondheid én hun zelfbeeld. Diabetes-arts Hanno Pijl zei ooit in de krant: ‘Hoeveel huilende patiënten ik niet tegenover me heb gehad. Dat gewicht wordt een totale obsessie. Mensen zijn wanhopig. Echt wanhopig.’

Maar de bodypositivity-trend lijkt enigszins effect te hebben. Het Centraal Bureau voor Statistiek meldde deze week dat het aantal mensen met ernstig overgewicht dat tevreden is over hun lijf in een paar jaar tijd licht is gestegen: van 22 naar 26 procent. Hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum reageerde met gemengde gevoelens op dit bericht in Het Parool. Fijn voor je als je minder ongelukkig bent over je lijf, zegt ze, maar ze is ook zorgelijk, want ernstig overgewicht kan ziektes veroorzaken als kanker, diabetes en depressie: ‘Onvrede kan de aanzet zijn om iets aan je gewicht te doen. Medisch is dat wenselijk.’

Angst voor betutteling

Nu weten we allemaal hoe verschrikkelijk moeilijk het is om af te vallen. Overal liggen de verleidingen op de loer: in de supermarkt, bij het tankstation, de McDonalds op de hoek van de straat. Voor verschrikkelijk veel mensen is het moeilijk om daar het hoofd aan te bieden. Waarom zou je ze niet een beetje mogen helpen? Waarom die angst voor betutteling? We hebben toch ook het roken verbannen uit publieke ruimtes, waarom zou die andere killer niet aan banden gelegd mogen worden door een overheid die er ook nog voor moet waken dat het budget voor gezondheidszorg niet uit de klauwen loopt?

Maak chocola, chips, hamburgers en al dat andere levensgevaarlijke lekkers zo duur dat je het jezelf maar af en toe veroorlooft, zoals je ook niet elke dag champagne drinkt. Zorg er aan de andere kant voor dat groenten en fruit betaalbaar wordt voor iedereen. En nee, dat vind ik niet betuttelend, wel zorgzaam en verstandig. Precies wat ik verwacht en verlang van het land waar ik woon.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden