null Beeld

Josina heeft één kind: “Mensen houden geen rekening met ons verdrietˮ

Vooroordeel: geen broertjes of zusjes is zielig

Josina (41) is moeder van Berend (9). Ze had best een 2e gewild, maar tot nu toe is dat niet gelukt.

“Als het aan mij had gelegen, had ik 2 of 3 kinderen gekregen. Maar het leven liep anders dan ik had bedacht. Ik was namelijk niet gelukkig met de vader van Berend en verliet hem toen Berend 2 was. Verdrietig, maar ook een goede stap. Ik koos voor mijn geluk en voor mijn kind. Ik geloof oprecht dat het voor een kind niet goed is als hij bij ouders opgroeit die niet meer van elkaar houden. Dat ik er een had en het gezin voor mijn gevoel nog niet compleet was, hield me niet tegen om weg te gaan. Ik was 34 en nog jong. De kans dat ik een andere man tegen het lijf zou lopen, was groot. Ik kon dan altijd nog een kindje krijgen.”

Vertrouwen

“Toen ik na een half jaar bivakkeren in een vakantiehuisje een appartement kreeg, vroeg ik een stel sterke vrienden of ze wilde helpen met de verhuizing. Onder wie Richard. Ik kende hem al langer en kon goed met hem praten. Na de verhuizing kwam hij elk weekend klussen. Op een gegeven moment is hij niet meer weggegaan. In eerste instantie wilde ik voorlopig niet nog meer kinderen. Straks liep mijn nieuwe relatie ook stuk en zat ik met 2 kinderen van verschillende mannen. Dat vond ik een treurige gedachte. Ik moest het eerst zeker weten. Totdat een vriendin zei dat ik niet zo moest doemdenken. Hoezo zou de relatie tussen Richard en mij kapotgaan? Ze drukte me op het hart om vertrouwen te hebben. Na de scheiding was dat niet mijn sterkste kant, maar ze had gelijk. Met Richard klopt alles. Hij maakt me heel gelukkig. Hij heeft geen kinderen en is dol op Berend en Berend op hem. Hij gaat met hem om alsof hij zijn eigen zoon is. Toen Richard na een jaar zei dat het hem best leuk leek, een kindje van ons samen en een broertje of zusje voor Berend, besloten we ervoor te gaan.”

Medische malle molen

“Na 2 jaar begon ik me zorgen te maken dat ik nog niet zwanger was. Richard is marinier en vaak weken van huis. Er was dus minder kans om zwanger te worden. Er volgden ziekenhuisonderzoeken waar niets uit kwam. Ik begon er steeds meer last van te krijgen dat het niet lukte. Niet zozeer om mezelf, maar vooral vanwege Richard en Berend, die vaak vroeg wanneer hij een broertje of een zusje kreeg. Ik wilde zó graag zijn wens in vervulling laten gaan. Uiteindelijk besloten Richard en ik IUI te proberen (hierbij worden geselecteerde zaadcellen direct in de baarmoeder ingebracht, red.). Dat was wel even een stap. Ik moest hormonen gaan spuiten, wat me een enorm instabiel maakte. Maar de kinderwens was groot, bij ons allebei. Dus dan ga je ervoor, de medische molen in.”

Vette pech

“Bij iedere IUI-poging had ik heel mooie eitjes en Richard topzaad, maar keer op keer gebeurde er niets. Géén zwangerschap. We zouden voor de 6e keer gaan, toen ik begin 2014 instortte. Het overlijden van mijn vader, vriendinnen die afhaakten, de drukte op mijn werk, opeens was het me teveel. Dat ik maar niet zwanger raakte, hielp natuurlijk ook niet. Ik voelde me slecht over mezelf. Wat was ik voor een vrouw als ik Richard niet eens een kindje en Berend een broertje of een zusje kon geven? Ik had het gevoel dat ik faalde. Richard had er ook verdriet om, maar vond dat ik het mezelf niet mocht kwalijk nemen. We hadden gewoon pech, vette pech. Ik ben in therapie gegaan om alles te verwerken. Het gaat nu veel beter met me, ik voel me een ander mens. Ik ben weer krachtig en heb zelfvertrouwen. Ik leef minder vanuit mijn hoofd en meer vanuit mijn hart. Er is zeker nog plaats voor een kindje in ons leven, heel graag zelfs, maar als het niet gebeurt, is dat óók goed. Samen met Richard en Berend heb ik een fijne basis. Berend roept nog vaak: ‘Sexen jullie wel genoeg, want er is nog steeds geen baby!’ Voor hem zou ik het fijn vinden als het nog zou lukken. En voor Richard helemaal, hij is zo lief en bijzonder. Ik ben al een keer zwanger geweest en heb een kind op de wereld gezet, maar hij was daar niet bij. Ik gun het hem zo om dat van dichtbij mee te maken en dat geluk te voelen. We hebben nog één keer IUI tegoed, maar zijn er nog niet uit of we die ook willen gebruiken. Diep vanbinnen hoop ik dat het, nu ik meer in balans ben, gewoon spontaan gebeurt.ˮ

Lego

“Met ons verdriet houden mensen die vragen waarom er geen 2e komt geen rekening. Ik vind het best raar als dit me voor de voeten wordt gegooid. Je kunt zoiets niet zomaar vragen als je geen idee hebt wat er achter zit. Dat één kind zielig zou zijn, ook iets wat ik weleens hoor, vind ik onzin. Berend is een lekker joch dat goed in zijn vel zit en leuke vrienden heeft. Natuurlijk zou het aan de ene kant fantastisch voor hem zijn als er een baby komt, aan de andere kant kan ik nu uren met hem met lego spelen of samen spelletjes aan tafel doen. Dat zie ik moeders met meer kinderen niet zo snel doen. Ik hoef mijn aandacht niet te verdelen. Ik kan er helemaal voor hem zijn.”

PS: In Nederland groeit 1 op de 11 kinderen als enig kind op, het gezin met 2 kinderen is favoriet. Ruim de helft van de 1 miljoen gezinnen met een jongste kind in de leeftijd van 8 tot 12 bestaat uit 2 kinderen.

Bron: CBS

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden