null Beeld

Journaalkaper Tarik Z. “is geen verwarde man”

Tarik Z. is geen verwarde man. Dat zegt de advocaat van de man die eind januari met een nepwapen in de studio's van de NOS wist te komen. Hij eiste toen zendtijd en was live op televisie in de studio te zien. De journaalkaper werd opgepakt voordat hij zijn verhaal kon doen. 

Meike Bergwerff

De man maakte een verwarde indruk op televisie, maar zijn advocaat Ton Visser spreekt dit tegen. "Van begin af aan heb ik op een heldere manier met hem kunnen spreken over wat hij heeft gedaan. Anders dan in de media wordt verwoord, dat het om een verward of gestoord iemand zou gaan, heb ik die indruk totaal niet."

Geen etiketje ‘gestoord’

De advocaat benadrukt dat hij geen gedragsdeskundige is, maar zegt dat hij spreekt uit ervaring. "Ik heb in mijn praktijk veel mensen meegemaakt waar wel het etiketje gestoord of minder toerekeningsvatbaar op kon worden geplakt, en met Tarik heb ik niet de indruk dat het die kant op zou moeten gaan."

Dit is wat we die avond wisten over Tarik Z. Lees het hier.

Aanvullend onderzoek

De 20-jarige Z. moet vandaag voor de rechter verschijnen. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld; dat gebeurt pas op 19 juni. Op de zitting van vandaag wordt besloten of zijn voorlopige hechtenis wordt verlengd. Ook kijkt de rechter of er nog aanvullend onderzoek moet worden gedaan.

Deskundigen

De man is tot nu toe onderzocht door een psychiater en een psycholoog. Deskundigen hebben ook gesproken met onder meer familieleden en een oud-leraar. Het onderzoek is zo goed als klaar, maar het eindrapport is nog niet geschreven. Z. is niet onderzocht in het Pieter Baan Centrum.

Gestructureed verhaal

Wat Z. precies heeft bewogen is nog niet duidelijk, maar volgens zijn advocaat komt daar binnenkort verandering in. "Tot nu toe zijn er alleen wat flarden en brokken naar buiten gekomen. In juni komt er een gestructureerd verhaal."

“Hele grote wereldzaken”

Z. drong op 29 januari het NOS-gebouw binnen en eiste zendtijd op televisie. Hij zei dat hij "hele grote wereldzaken" naar buiten wilde brengen en dat inlichtingendiensten hem hadden ingehuurd. "Daar hebben wij dingen gehoord die de samenleving in twijfel trekken", zei hij. De politie kon de journaalkaper overmeesteren voordat hij zijn verhaal goed kon doen.

Beperkingen

Sindsdien zit hij vast. Zijn advocaat wil weinig kwijt over hoe het met hem gaat. "Hij beleeft het zoals iedere gedetineerde zijn detentie beleeft. Je hebt beperkingen en dat is niet prettig."

Bron: NOS. Beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden