null Beeld

Juf Stephanie stapt uit het leven nadat werk haar teveel wordt

Haar werk was haar lust en haar leven. Maar na jaren van een veel te hoge werkdruk en ziek zijn, kon ze het niet meer aan. Begin 2019 maakt Stephanie uit Rotterdam een eind aan haar leven.

Kim van Weering

Haar man Hanno doet in het AD zijn verhaal.

De 55-jarige Stephanie volgde een opleiding tot bedrijfsarts, maar belandde 15 jaar geleden in het onderwijs, omdat ze iets wil betekenen voor kinderen met de minste kansen in de samenleving. Na een paar jaar in de onderbouw, komt ze voor groep 6 te staan.

Alles voor de kinderen

Het onderwijs was álles voor haar. "Onder haar collega's stond Stephanie bekend als een fijne juf: lief voor de kinderen, maar wat hard voor zichzelf", vertelt haar man Hanno aan het AD. "Ze was elke dag om 8 uur op school aanwezig en ging meestal als laatste weer naar huis. In de zomervakantie ging ze de kringloopwinkels af, op zoek naar goedkope boekjes voor haar klas. En ze gebruikte de kussens van thuis om haar leeshoek in de klas in te richten." Stephanie legde de lat hoog en haar directeur kreeg zo nu en dan gevraagd en ongevraagd advies.

Maar sinds het schooljaar 2014/2015 heeft Stephanie het erg zwaar. Ze heeft een aantal lastige kinderen in haar klas en komt elke dag bekaf thuis. 2 jaar later hoort ze dat ze weer een moeilijke klas krijgt. Bij haar leidinggevende vraagt ze om ondersteuning in de klas, maar de juf krijgt geen gehoor en ze meldt zich af voor de 1e lerarenvergadering van het schooljaar.

Dan schakelt haar directeur vanwege een 'arbeidsconflict' de bedrijfsarts in. Dat woord krijgt Stephanie maar moeilijk uit haar hoofd. "Ze vreesde dat de school van haar af wilde", aldus Hanno. Ze werd somber, piekerde veel en komt uiteindelijk 15 maanden thuis te zitten.

Met tranen naar school

In het schooljaar 2018/2019 krijgt de juf het weer voor haar kiezen: een moeilijke klas met een groepje jongens dat haar treitert. "Elke dag ging ze met tranen naar school, maar wederom kreeg ze weinig steun van haar directeur", gaat haar man verder. In januari 2019 ontvangt de juf via het intranet een uitnodiging voor een gesprek met het schoolbestuur. Stephanie vreest dat het gesprek haar ontslag betekent. "De school wilde het dossier afsluiten van die vreselijke Stephanie die altijd maar doorging en ook nog moeilijk deed", aldus Hanno.

Een dag voor het gesprek maakt Stephanie een eind aan haar leven. Ze wist zeker dat het druk zou worden op haar uitvaart met familie, vrienden, ouders van leerlingen en collega's. Maar ze hoopte vooral dat het schoolbestuur zou komen. Want na al die jaren waarin ze niet gehoord was, moesten ze op haar crematie wel luisteren. En dus liet ze 10 volgeschreven vellen voor haar man Hanno achter, die hij voordroeg tijdens haar dienst.

Onhoudbare werksituatie

Een agent vond haar afscheidsbrieven, een draaiboek voor haar afscheid en een rouwkaart waarin Stephanie stelt dat haar werkgever haar dood heeft veroorzaakt. "Als jullie deze kaart lezen, ben ik niet meer op deze wereld. Ik heb zelf een einde aan mijn leven gemaakt, omdat mijn werksituatie niet meer houdbaar was", staat er.

De juf wilde tijdens haar dienst weinig toespraken, omdat ze vooral de aandacht wilde richten op haar eigen afscheidswoorden. Die gingen over het vak waar ze zich altijd zo voor inzette. En dus leest man Hanno de 12 punten op die zijn vrouw heeft genoteerd. Zo kaart zijn vrouw onder meer aan dat er extra geld moet komen voor kleinere klassen, omdat het bijna onmogelijk is om onderwijs te geven aan een groep van 31 leerlingen waarvan er veel leer- of gedragsproblemen hebben. Hanno is verdretig, maar bovenal trots op zijn vrouw. "Ze stond letterlijk dag en nacht voor haar leerlingen klaar."

Worstel je met zelfmoordgedachten? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 of 113.nl.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: RTL

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden