null Beeld

Juffen en meesters doen het steeds beter

Juffen en meesters die net zijn afgestudeerd, doen het beter dan hun voorgangers. Dat blijkt uit onderzoek van de Onderwijsinspectie.

Kinderen op de basisschool krijgen steeds beter onderwijs. Dat komt doordat juffen en meesters die net zijn afgestudeerd, meer vakkennis hebben dan hun voorgangers. Ze kunnen goed orde houden en bieden gevarieerde lessen aan. Dat melden schooldirecteuren aan de Onderwijsinspectie. Daarnaast zijn ze ook nog eens beter in rekenen en taal. Omdat 10 jaar geleden nog veel commentaar was op het reken- en taalniveau van de leraren, werd in 2006 een verplichte toets ingevoerd. Veel Pabo-studenten vielen daardoor af.

Ontevreden

Hoewel het beleid z’n vruchten afwerpt, hebben de juffen en meesters zelf nog wel een en ander aan te merken op de opleiding. Ze vinden dat de studie hen te weinig voorbereidt op lesgeven aan kinderen met een achterstand, 20% van hen is zelfs ronduit ontevreden over de Pabo.

Radicaliserende jeugd

1 op de 5 afgestudeerden vindt het niveau van de toetsen op de Pabo te laag. Verder zijn ze van mening dat ze slecht worden voorbereid op de vakken Engels, cultuur-educatie en burgerschap. Burgerschap is een steeds belangrijker onderwerp vanwege de radicaliserende jeugd. Ook daarin valt nog een hoop bij te leren voor de juffen en meesters.

Meer diepgang

Inspecteur-generaal van de Onderwijsinspectie Monique Vogelzang zegt dat door de focus op taal en rekenen andere onderwerpen op de achtergrond zijn geraakt. “Er is een stevige kwaliteitsslag gemaakt, maar het kan nog ambitieuzer. Pabo’s moeten de komende jaren zorgen voor meer diepgang en ze moeten samen met scholen en leerkrachten werk maken van bijscholingsprogramma’s. Want net als bij andere beroepen ben je bij afstuderen nog niet klaar met leren.”

Er is nog meer goed nieuws: vrouwen hebben de meeste kans op werk in het onderwijs. Maar liefst 96 procent van de studentes die een op onderwijs gerichte opleiding hebben gedaan, hebben een betaalde baan gevonden.

De leerkrachten mogen dan wel steeds beter onderwijs geven, dat betekent nog niet dat kinderen altijd zin hebben om naar school te gaan. En wat doe je dan? Dit schattige meisje doet het even voor.

Bron: Trouw. Beeld: Dana van Leeuwen

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden