x Beeld Getty Images
xBeeld Getty Images

Kabelbaan-overlevende Eitan (6) is hersteld, maar wie gaat er voor hem zorgen?

Eind mei overkomt de toen nog 5-jarige Eitan het ergste wat je kunt bedenken: bij het kabelbaanongeluk in Italië verliest hij in één klap zijn ouders, broertje en overgrootouders. In juni mocht hij het ziekenhuis verlaten. Sindsdien woont hij bij zijn tante, zijn vaders zus, in Noord-Italië. Maar daar is de familie van zijn moeder het niet mee eens. En zo begint het volgende drama in het leven van de jonge Eitan.

Voogdijdrama

Eitan is een jongetje uit Israël, dat in Italië woonde op het moment van het ongeluk. De familie van Eitans moeder stelt nu dat hij ontvoerd is naar Noord-Italië door de familie van zijn vader. Ze vinden dat hij een ‘normaal leven’ moet krijgen bij hen in Israël. Dat schrijft de Britse krant The Times.

Geen band

De zus van zijn moeder stelt zelfs dat Eitan die kant van de familie helemaal niet kent en dat ze geen band hebben samen. “De familie daar neemt hem ook niet mee naar het park of uit eten. Dingen die wij wel zouden doen om hem het gevoel te geven dat hij familie heeft”, vertelde ze tijdens een persconferentie.

Joods-Israëlisch

Ze beweert daarnaast dat haar zus het liefst had gewild dat haar zoon zou opgroeien in Israël. Volgens haar was de Joodse en Israëlische identiteit heel belangrijk voor Eitans ouders. Zijn tante vreest dan ook dat Eitan die identiteit in Italië zal verliezen, schrijft The Times.

“Over een paar jaar zal hij terugkijken op waar hij is opgegroeid en wie zijn ouders waren. Ik vind het belangrijk dat hij dan weet dat wij er altijd voor hem waren. Hij is al een familie kwijtgeraakt, hij hoeft er niet nog één te verliezen”, zegt ze.

Kort bezoek

Volgens haar mag de familie van Eitans moeder nu slechts kort op bezoek komen. De jongen zou telkens in tranen uitbarsten als ze weer vertrekken. “Hij vraagt dan of hij iets verkeerd heeft gedaan.”

Vaders familie

Aya Biran-Nirko, de zus van Eitans vader, is in shock door de beschuldigingen. “Wij kunnen oprecht niet begrijpen wat de reden is voor deze bitterheid en onwaarheid.” Volgens haar heeft Eitan alle liefde nodig die hij kan krijgen, en staat de deur altijd open voor familieleden die het beste met het kind voorhebben. “Later, als hij ouder is, mag hij zijn eigen keuzes maken.”

Leven in Italië

Voor het ongeluk woonde Eitan met zijn gezin in Italië. Zijn vader studeerde daar medicijnen. Eitan sprak goed Italiaans en ging naar een katholieke basisschool. Volgens de familie uit Israël wilden zijn ouders niet dat de jongen in Italië zou opgroeien. “Hij wordt gegijzeld.”

Waar de 6-jarige zelf wil wonen, is onduidelijk. Toen door de rechtbank aangestelde psychologen hem ernaar vroegen, antwoordde hij: “Bij papa en mama.”

Bron: The Times, Linda.nl

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden