Kabinet: ‘Adoptie uit het buitenland alleen nog via de overheid’ Beeld Getty Images
Kabinet: ‘Adoptie uit het buitenland alleen nog via de overheid’Beeld Getty Images

Kabinet: ‘Adoptie uit het buitenland alleen nog via de overheid’

Als je nu een kindje uit het buitenland wilt adopteren, gaat dat via bemiddelingsbureaus. Dat is straks niet meer mogelijk. Wie een kind wil adopteren, kan dat in de toekomst alleen nog doen via een nieuwe overheidsorganisatie.

Demi SchoenmakersGetty Images

Verder mogen kinderen alleen naar Nederland komen als zij in het land van herkomst niet kunnen worden opgevangen. Dat heeft het kabinet deze week besloten, melden Haagse bronnen aan het AD.

Vreselijke misstanden bij adoptie uit het buitenland

Het aantal kinderen dat vanuit het buitenland wordt geadopteerd door Nederlanders is de laatste jaren enorm gedaald. In 2010 werden nog zo’n 700 kinderen geadopteerd, in 2019 waren dit er nog maar 145. Momenteel liggen alle adopties vanuit het buitenland stil, omdat er onderzoek naar werd gedaan. Zo kwam de onderzoekscommissie achter verschillende misstanden in Sri Lanka, Brazilië en Colombia. Formulieren werden vervalst en kinderen bleken daar zonder toestemming van de biologische ouders te worden aangeboden ter adoptie.

Kabinet komt met tussenoplossing

Volgens het kabinet is het huidige systeem met private bemiddelingsorganisaties fraudegevoelig, wat het risico op misstanden groter maakt. Daarop wil de overheid strenger toezien. De commissie wil het liefst wil helemaal stoppen met adoptie uit het buitenland, maar het kabinet komt met een tussenoplossing.

Eén stichting die bemiddelt

De vier grote bemiddelingsbureaus die nu een vergunning hebben, worden samengevoegd tot één publiekrechtelijke stichting. Minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming houdt hierop toezicht, zodat de regels goed worden nageleefd. Al is het volgens het kabinet ‘nooit helemaal waterdicht te krijgen’.

Bron: AD

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden