Kalknagels genezen met azijn, kan dat? Beeld Getty images
Kalknagels genezen met azijn, kan dat?Beeld Getty images

Kalknagels genezen met azijn, kan dat?

Als je last hebt van een kalknagel ben je zeker niet de enige. Zo’n 5% van de bevolking heeft er namelijk wel eens last van. Maar dat je niet de enige bent, betekent niet dat je ermee rond wil blijven lopen. En dus blijft de vraag: hoe kom je van zo’n kalknagel af? Een veel gegeven tip is dat je de nagels moet weken in azijn. Maar hoe effectief is dat eigenlijk?

Nissah van Der StruifGetty images

Zo ontstaat een kalknagel

Er zijn verschillende redenen waarom je last kunt krijgen van een kalknagel: een verminderde weerstand, ziekte of ouderdom (hierdoor hebben ouderen vaker last van kalknagels), maar het kan ook komen omdat je nagel slecht groeit of beschadigd is. Er zijn aandoeningen en medicijnen die de kans op een kalknagel vergroten, zoals eczeem, psoriasis of een infectie door een ingegroeide teennagel. Ook kan de schimmel - want daardoor ontstaat de kalknagel - toeslaan doordat je veel in vochtige ruimtes bent of je voeten niet goed genoeg afdroogt. Schimmels houden nou eenmaal van een vochtige omgeving.

Zo voorkom je een kalknagel

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen en er zijn zeker dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je een kalknagel oploopt.

  • Zorg dat je sokken schoon en droog zijn.
  • Gebruik voetpoeder als je vaak last hebt van zweetvoeten.
  • Draag slippers als je gaat zwemmen, naar de sauna gaat of op andere vochtige plekken komt.
  • Zorg dat je huid kan ademen, loop dus veel op blote voeten.
  • Ontsmet je nagelvijl- en schaar na gebruik en leen ze niet aan iemand uit.

Werkt azijn écht?

Ho stop, voor je heel enthousiast naar de keuken rent om een azijnbadje klaar te zetten, is er wel iets dat je moet weten. Schimmels houden niet van zuur en azijn is zuur. Dat klinkt als de ideale oplossing. Azijn trekt weliswaar in de nagel als je een voetbadje neemt, maar de schimmel zit ónder de nagel. Het lijkt daarom wel alsof de kalknagel weg is, maar de schimmel blijft onder de nagel gewoon in leven. Toch zijn er mensen die erbij zweren. En baat het niet, dan schaadt het niet. Als je het toch wil proberen, knip de nagel dan zo kort mogelijk af, zodat de azijn ook in de blootliggende huid kan trekken.

Bron: kalknagelexpert.nl

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden