null Beeld

Kan een intolerantie voor bepaald eten ook overgaan?

In het geval van een intolerantie vraag je je misschien af: zou mijn lichaam er misschien aan kunnen wennen, als ik er maar lang genoeg aan blootgesteld word? Een soort therapie dus, waarbij ik gewoon even door de periode met erge klachten heen moet?

We vroegen het diëtist en onderzoeker Wendy Walrabenstein.

Intolerantie vs. allergie

Van een lactose-, gluten-, pinda-, schelpdieren- of fructosevoedselovergevoeligheid heeft menig mens last. Gevolg? Dat hangt van de situatie af en kan variëren van darmklachten, migraine, jeuk en/of hartkloppingen tot een anafylactische schok. De oorzaak kan een verkeerd gerichte reactie van het afweersysteem tegen ‘onschuldige’ eiwitten zijn, dan is het een allergie. Maar veel voedselovergevoeligheden hebben niets met allergie te maken.

Walrabenstein legt uit: "Grofweg kun je stellen dat er bij een allergie een directe reactie optreedt die soms levensgevaarlijk kan zijn. En in het geval van intoleranties gaat het meestal over maag- en darmklachten als gevolg van het eten van bepaalde voedingsmiddelen."

Coeliakie en lactoseintolerantie

"De bekendste vormen van voedselintoleranties zie je bij mensen met coeliakie en bij mensen met een lactoseintolerantie. Bij coeliakie kan het eten van glutenbevattende granen, zoals tarwe, rogge en gerst, leiden tot ontstekingen in de darm. Het is een auto-immuunziekte en erfelijk.

Lactoseintolerantie komt voor bij mensen die, meestal al na hun kindertijd, geen enzymen meer aanmaken die lactose kunnen afbreken. Beide aandoeningen veroorzaken geen allergische reactie."

Allergie, intolerantie of sensitiviteit

"Daarnaast bestaan er diverse sensitiviteiten voor voeding. De bekendste is glutensensitiviteit, waarbij mensen na het eten van glutenbevattende producten gezondheidsklachten krijgen (vooral in het spijsverteringskanaal, maar ook vermoeidheid) . Als ze hiermee stoppen, dan stoppen ook de klachten. Glutensensitiviteit is ondertussen wel erkend, maar we weten over de oorzaak nog (te) weinig."

Een huisarts kan beoordelen of er mogelijk sprake is van een allergie, intolerantie of een sensitiviteit. Mocht er een vermoeden zijn, dan kunnen gespecialiseerde artsen dat onderzoeken, bijvoorbeeld door middel van een voedselprovocatietest: het uitlokken van de allergie door een beetje van het voedsel in te nemen.

Gezond voedingspatroon

Er zijn echter ook andere therapeuten die testen op voedselovergevoeligheden. Als uit dergelijke testen een intolerantie gecooncludeerd wordt, dan is er volgens Walrabenstein een punt waar op gelet moet worden: "Op basis van de uitslag zie je regelmatig dat mensen dan veel voedingsmiddelen moeten laten staan. Het is naar mijn mening onverantwoord om deze mensen zonder nader advies over hoe zij dit moeten doen, slechts een lijstje te geven met wat men beter wel en niet kan eten. Want hoe stel je een gezond voedingspatroon samen als er ineens heel veel producten wegvallen?"

"Het is dan belangrijk om bij een lange lijst ’no-go’ producten ook eens met een diëtist te praten. De diëtist kan niet alleen zorgen dat jouw voedingspatroon volwaardig is, maar ook helpen bij het doen van provocatietesten om zo te checken of deze producten echt állemaal leiden tot klachten."

Intoleranties tegengaan

Afijn, de hamvraag, nu we dit onderscheid kennen: kunnen klachten door frequente blootstelling minder erg worden? Dat ligt eraan. "Nee, niet bij allergieën, coeliakie of lactoseintolerantie. Mensen die last hebben van die vormen van voedselovergevoeligheid moeten zich echt aan hun dieet blijven houden. Wel is gebleken dat kinderen die een erfelijke aanleg hebben voor een bepaalde allergie door voorzichtige blootstelling aan het allergeen een lager risico hebben een allergie te ontwikkelen. Mensen die dergelijke allergieën bij hun kind vermoeden en hier meer van willen weten kunnen het beste contact opnemen met de huisarts of een gespecialiseerde diëtist. Probeer niet op eigen houtje op allergieen te testen, want dat kan levensbedreigend zijn!”"

Voor voedselsensitiviteiten zit dat anders. De wetenschap heeft volgens Walrabenstein ontdekt dat veel sensitiviteiten te relateren zijn aan de darmflora, het microbioom in onze darmen. "Door onbewerkt, overwegend plantaardig - en dus vezelrijk - te eten, voeden wij de goede bacteriën in onze darmen, zodat deze de ’slechte’ (die vooral leven op verzadigd vet en suiker) een beetje kunnen wegdrukken."

Verbeterde darmflora

"Een gezond microbioom kan gerust nog eens getest worden op eerdere voedselintoleranties of -sensitiviteiten, door kleine hoeveelheden van producten te eten waarvoor men dacht overgevoelig te zijn. Een verbeterde darmflora kan wellicht deze voedingsmiddelen wél goed verteren. Dit geldt dus niet voor mensen met een coeliakie en lactoseintolerantie."

Wil je aan de slag met een gezonde leefstijl? Dan kan het boek ‘Food, Body, Mind’ van Wendy je ook verder helpen.

null Beeld

In deze video legt Wendy uit waarom ook beweging belangrijk is om gezond te blijven:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Wendy Walrabenstein. Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden