Songfestival Rotterdam Beeld Brunopress
Songfestival RotterdamBeeld Brunopress

Kan Nederland het Songfestival 2 keer achter elkaar winnen?

Dinsdag 18 mei begint het Eurovisie Songfestival in Ahoy, Rotterdam. Maar maken wij eigenlijk wel kans om het Songfestival opnieuw te winnen?

Demi SchoenmakersBrunopress

En mocht een land twee keer winnen, betekent dit dan dat dat land het Songfestival ook twee keer moet organiseren?

Slechts vier keer

In theorie zou ieder land het Songfestival twee keer achter elkaar kunnen winnen, maar in de praktijk gebeurt het zelden. Het Songfestival bestaat sinds 1956 en in de hele geschiedenis is het slechts vier keer eerder gebeurd.

Spanje

Zo won Spanje twee keer achter elkaar: in 1968 en 1969. Maar Spanje hoefde het liedjesfestival niet twee keer achter te organiseren. In 1969 was het een bijzondere editie. Er was namelijk een gedeelde winst: naast Spanje wonnen ook Frankrijk, het Verenigd Koninklijk en Nederland (met Lenny Kuhr). Uiteindelijk mocht Nederland het festival het jaar erop organiseren.

Luxemburg

Verder lukte het Luxemburg om twee keer achter elkaar te winnen: in 1972 en 1973. En ook dat land hoefde het circus niet nog een keer te organiseren. Luxemburg gaf de organisatie na de tweede winst aan het Verenigd Koninkrijk.

Israël

Israël won in 1978 en 1979 en organiseerde het kostbare muziekfestival evenmin twee jaren na elkaar. Dat kwam doordat de finale op een nationale rouwdag zou vallen. Na loting gaf Israël het stokje door aan Nederland. In 1980 werd het Songfestival in Den Haag gehouden. Dat was tevens de laatste keer dat wij het georganiseerd hebben.

Ierland

Songfestival-kampioen Ierland heeft zelfs dríe keer achter elkaar gewonnen: in 1992, 1993 én 1994. Dat land nam als enige wél alle drie de keren de organisatie van het evenement op zich.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden