null Beeld

Kansenongelijkheid bij kinderen door lockdown pijnlijk duidelijk in serie ‘Klassen’

Kijkers raken niet uitgepraat over de docu-serie Klassen. Maandagavond zagen ze hoe thuisonderwijs voor sommige kinderen onmogelijk is door gebrek aan een eigen laptop of voldoende begeleiding. Dit vergroot kansenongelijkheid. 

Op Twitter laten de kijkers weten de aflevering zowel 'pijnlijk' als 'indrukwekkend' te vinden.

Klassen

In maart ging de eerste lockdown in en kwam heel Nederland thuis te zitten. Kinderen moesten vanaf dat moment thuisonderwijs volgen. Voor de docu-serie Klassen volgden documentairemakers kinderen van verschillende scholen in Amsterdam-Noord met uiteenlopende achtergronden. En maandagavond werd daarin pijnlijk duidelijk dat thuisonderwijs niet voor alle kinderen werkt.

Bewegingsruimte

Zo woont de 10-jarige Yunuscan in een flat met zijn moeder, stiefvader, zussen en ooms. Het is druk in huis en het lukt Yunuscan bijna niet om het onderwijs goed te volgen online. "Juffrouw, we hebben thuis slechte wifi", zegt hij dan ook tegen zijn juf. Daarbij heeft Yunuscan maar weinig bewegingsruimte en heeft hij geen tuin. Dat in tegenstelling tot de 11-jarige Viggo, die het met zijn grote tuin een stuk beter heeft getroffen.

Geen laptop

Maar het gaat verder dan dat. Veel kinderen in Nederland hebben geen laptop en kunnen onmogelijk thuisonderwijs volgen. Het gemeentebestuur van Amsterdam probeerde al eens bij te springen door drieduizend kinderen een gratis laptop te geven. Maar de onderwijsproblemen zijn daarmee nog niet opgelost. "Afhankelijk van hoelang deze periode duurt, weten we dat de achterstand van sommige kinderen die thuis niet de begeleiding krijgen die ze nodig hebben, heel erg gaat oplopen", zegt onderwijswethouder Marjolein Moorman dan ook in het programma.

Uit beeld

In Klassen wordt ook duidelijk dat veel kinderen zelfs helemaal uit beeld verdwijnen door het thuisonderwijs. En dat kan voor grote leerachterstanden zorgen. Zo lukt het docenten in de docu-serie niet om contact te krijgen met de 13-jarige Gianny. En ook Anyssa van 10 lijkt van de aardbodem verdwenen. "Ik denk dat ze een groot deel van de tijd op haar kamertje hangt, en ook niet goed weet wat ze moet", zegt juf Jolanda over haar leerlinge die bij haar opa en oma woont. "Voor haar is school toch een soort uitvlucht. Een veilige haven, een gezellige haven. Haar opa en oma kunnen haar op geen enkele manier helpen."

Geraakt

De kijkers zijn geraakt door de beelden uit het programma. Zo spreken veel van hen hun verbazing uit over dit probleem. "Online les is eigenlijk zo oneerlijk voor zoveel kinderen", zegt iemand op Twitter. "Ik hoop dat Arie Slob meekijkt", deelt een ander.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Twitter. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden