Karin bij Jinek Beeld RTL
Karin bij JinekBeeld RTL

bij Jinek

Karin raakte haar kinderen kwijt door toeslagenaffaire: “Ik zag ze nooit meer terug”

Woensdagavond zitten kijkers van Jinek geschokt voor de buis als Karin van Opstal haar verhaal komt doen. Door de toeslagenaffaire raakte zij niet alleen haar geld en huis kwijt, maar ook vijf van haar acht kinderen. Haar verhaal komt hard binnen.

Eva BredaRTL

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) kwam eerder deze week met het schokkende nieuws dat er tussen 2015 en 2020 zo’n 1115 kinderen uit huis zijn geplaatst als gevolg van de toeslagenaffaire. Duizenden ouders raakten door de ontstane schulden hun kinderen kwijt.

Huis kwijtgeraakt

Karin van Opstal is zo’n ouder. Nadat zij onterecht was bestempeld als fraudeur, moest Karin maandelijks 900 euro afdragen aan de Belastingdienst om haar schulden af te betalen. Dat geld kon ze niet missen. “In januari 2009 ben ik mijn huis kwijtgeraakt”, vertelt Karin aan tafel bij Jinek.

Pasgeboren zoontje 12 jaar niet gezien

Ondertussen was Karin hoogzwanger. “Waar wilt u de kraamzorg?”, werd haar gevraagd. “Daar kon ik geen antwoord op geven. Ik had geen huis”, vertelt Karin. En dat had grote gevolgen. Bij vrienden thuis verblijven, een kraamhotel, het was allemaal geen optie. “Drie dagen later kwam het maatschappelijk werk van het ziekenhuis langs.” Na de bevalling namen ze haar tien dagen oude zoontje mee. Inmiddels is hij twaalf, maar Karin heeft hem nooit meer gezien.

Meegenomen door Jeugdzorg

Ook twee van haar oudere kinderen raakte Karin een paar weken later kwijt. Zonder enige waarschuwing. Toen zij haar kinderen uit school wilde halen, kreeg zij van de juf te horen dat ze al opgehaald waren door Jeugdzorg. “Je staat daar op je kinderen te wachten en ze komen niet meer”, blikt Karin terug. “Ze komen nooit meer.” Een paar dagen later wordt Karin thuis bezocht door Jeugdzorg. Naar eigen zeggen wordt zij ‘tegen de muur gedrukt’ terwijl haar twee andere kinderen worden meegenomen.

Waarom gebeurde dit? “De basisbehoeften voor de kinderen had ik niet”, hoorde Karin achteraf van Jeugdzorg. “Ik had geen financiën en ik had geen eigen onderdak. Ik ging van huis naar huis.”

Psychologische tests

Al jaren heeft Karin haar kinderen - op haar oudste zoon na - niet gezien of gesproken. Zelfs na talloze psychologische tests die laten zien dat ze stabiel is, krijgt ze haar kinderen niet terug. “Je kan bij Jeugdzorg blijven trekken, maar ze geven niets”, zegt ze met tranen in haar ogen. “Ik zou niet eens weten hoe ze eruit zien op dit moment.”

Geschokte reacties

Op Twitter reageren kijkers geschokt op Karins verhaal. Het door CBS gepubliceerde verhaal over de 1115 kinderen die door de toeslagenaffaire uit huis werden gehaald, komt ineens hard binnen nu het getal een gezicht krijgt. Op Twitter ontvangt Karin dan ook bakken met steun van kijkers. Velen geven aan met tranen in hun ogen naar haar verhaal te hebben geluisterd. “Onvoorstelbaar”, noemt een kijker de situatie. Met de hashtag #1115kinderen wordt aandacht gevraagd voor het grote probleem.

Bron: RTL, Twitter.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden