null Beeld

Katja Schuurman: “Ik ga liever keihard onderuit, dan dat ik voorzichtig word in de liefde”

Met een gloednieuwe collectie van Return to Sender, volop werk voor tv, een dochter en een verloofde, ziet Katja Schuurman (42) - naar eigen zeggen nog heel fris en fruitig - geen enkele reden om het rustiger aan te doen.

Online redactie Libelle

VIDEO: Katja laat vrienden en familie zien hoe Return to Sender al 10 jaar mensen helpt.

Ze zijn verloofd, inderdaad. Freek heeft haar vorig jaar gevraagd en zij heeft ja gezegd. Het is de bedoeling dat er getrouwd gaat worden, maar heel officieel wordt het niet. Ze stelt het zich voor als een groot liefdesfeest. Het idee van trouwen vindt ze mooi vanwege de toewijding die eruit spreekt: ik wil mijn leven met jou delen. Het is onwijs romantisch om te voelen dat iemand zijn hele hart aan jou geeft, en andersom. Maar trouwen voor de wet voegt er niet veel aan toe. Ze is eerder een soort anarchist dan iemand die veel met wetten en regels heeft. Met Thijs heeft ze het destijds wel gedaan omdat dat toen goed voelde, maar ze ziet zichzelf niet nog een keer voor een ambtenaar van de burgerlijke stand staan. Ze verbindt zich liever op een symbolische manier.

Een kind

En ja, misschien komt er dan ook nog wel een kind. Niet nu meteen. Ze is 42, ze heeft nog tijd. Ze is nog heel fris en fruitig, dus dat kan. Mocht het inderdaad zo zijn dat je op een gegeven moment doodgaat - over haar wens om eeuwig te leven gaat ze het echt niet meer hebben, dat weet iedereen nu wel - dan is ieder jaar erbij er eentje dichter bij de dood. Dat vindt ze niet leuk. Wie wel? Het uiterlijk verval trekt haar evenmin, maar het zichtbare gevecht tegen de ouderdom met allerlei hulpmiddelen vindt ze zoveel lelijker dan het ouder worden zelf. Ze hoopt maar dat ze er lang een beetje jeugdig blijft uitzien, zeker nu ze zo’n jonger vriendje heeft. Als ze een heel knap jong meisje voorbij ziet komen, vraagt ze hem weleens: “Heb je niet liever zoiets?” Daar moet hij alleen maar om lachen. Freek geeft haar geen enkele aanleiding tot jaloezie, hij zegt de hele dag hoe prachtig hij haar vindt. Maar natuurlijk denkt ze er weleens aan, het zou stom zijn om dat te ontkennen. Hij is toch veertien jaar jonger.

Geloof in de liefde

Na haar scheiding van Thijs is ze gelukkig in de liefde blijven geloven. Ze gaat liever nog een keer onderuit dan dat ze nu voorzichtig, vol wantrouwen of helemaal niet meer in een nieuwe liefde zou geloven. Maar ook hier is er wel sprake van groei: ze is in haar nieuwe relatie minder op zoek naar het ultieme in de ander. Achteraf gezien hadden Thijs en zij destijds soms best iets milder tegen elkaar mogen zijn. Tegenwoordig vindt ze het gemakkelijker om te accepteren dat haar liefje af en toe anders is dan zij, of even zijn eigen gang wil gaan.

null Beeld

MEER KATJA

Je leest het hele interview in Libelle 40, vanaf vandaag in de winkel. Hier en hier vind je meer informatie over Return to Sender.

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Interview: Liddie Austin. Beeld: Robert Alexander.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden