null Beeld

Katja Schuurman over haar dwangneurose: “Ik ben met medicijnen méér mezelf”

Katja heeft al sinds haar negentiende last van ernstige dwangneuroses en vertelt daar nu openhartig over. Zo kan ze tegenwoordig niet meer zonder medicijnen. 

Demi Schoenmakers

De presentatrice heeft van haar negentiende tot op heden veel last van neuroses. "Vaak moest ik in mijn hoofd dingen blijven herhalen. Dan moest ik iets helemaal 'afdenken' tot ik het los kon laten", legt ze uit in een interview met Vizier, het tijdschrift van de Angst, Dwang en Fobie stichting.

Medicijnen

"Ik had het vooral met getallen, iemand noemt bijvoorbeeld een jaartal en dan ging ik heel erg rekenen met getallenreeksen. Soms kon ik het helemaal niet meer loslaten en was mijn dag verpest." Om van de dwangneuroses af te komen heeft Katja verschillende therapieën gevolgd, maar tevergeefs. In eerste instantie was ze bang voor medicijnen, maar op een gegeven moment zag ze geen andere oplossing meer. En daar is ze blij mee. "Ik ben nu veel meer mezelf dan zonder die medicijnen. Ik heb zoveel kwaliteit van leven ingeleverd doordat dwanggedachten mijn leven beheersten. Dat wil ik nooit meer."

Blijven controleren

De medicijnen zorgen er helaas niet voor dat ze 100 procent genezen is van de dwangneuroses. "Ik ben nu heel moe en dan breekt de dwang soms weer door. Ik doe nu lippenvet op en als ik de stick terug doe ik mijn tas, moet ik blijven controleren of ik hem echt terug heb gelegd. Of hij niet aan mijn vingers is blijven plakken of zo."

In de familie

Katja's moeder had ook last van dwangneuroses. Zij was zelfs opgenomen in een kliniek omdat het niet meer ging. "We mochten niet meer op een bepaalde plek op de bank zitten, omdat daar iemand had gezeten die kanker had", legt Katja uit.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Beau Monde. Beeld: ANP.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden