null Beeld

Katten schrikken écht van komkommers en dat is helemaal niet leuk

Het schrikgedrag van katten op komkommers ziet er in eerste instantie geinig uit voor kijkers. Maar als je weet waarom ze schrikken, is er helemaal niets grappigs aan.

Vera Klandermans

Gedragsbioloog Claudia Vinke, verbonden aan de Universiteit Utrecht, vertelt vandaag in de Volkskrant: "Wat je ziet is een echte paniekreactie. Katten houden van geborgenheid, orde en regelmaat. Vooral in hun kernterritorium - de plek waar ze eten en slapen. Zodra er in dat territorium iets onverwacht verandert schrikken ze enorm. Het zijn stressgevoelige dieren."

Het gaat dus niet om de komkommer, vindt Claudia. Andere voorwerpen waar ze soms mee worden geconfronteerd kunnen ook leiden tot een schrikreactie. Het zit in de aard van het beestje dat ze soms zo kunnen reageren. Claudia: "Katten van zijn nature solitaire jagers. Ze leven in hun eentje in een beperkt gebied. Ze zijn op zichzelf aangewezen. Honden daarentegen zijn sociale jagers. Die begeven zich op een groter terrein en ontlenen steun aan elkaar."

Mocht jouw kat een echte jager zijn, probeer die komkommer-reactie dan niet zelf! Ze schrikken zich kapot en dat doen ze niet voor ons vermaak.

Bron: Volkskrant. Beeld: Youtube

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden