null Beeld

Kees Boot: “Ik heb me erbij neergelegd dat ik altijd die bijrol speel”

Dit jaar staat Casa Libelle op Sardinië, waar we een aantal BN’ers uitnodigden voor een fijn verblijf en een goed gesprek. We trappen af met acteur Kees Boot (48), die zichzelf eerder ziet als Herkenbare Nederlander. “Net weer: ‘Jij bent van Radar, toch?’ Uhm, nee...”

Online redactie Libelle

Casa Libelle is dit jaar een hotel bij Castelsardo, een historisch plaatsje in het noorden van het prachtige Italiaanse eiland Sardinië. Kees Boot is de eerste van een reeks Bekende Nederlanders die we hier ontmoeten. Hij is hier met zijn vrouw Anke, met wie hij al negentien jaar samen is. De fotoshoot zit er al op, en na het interview gaan ze er met een gehuurde auto op uit om het eiland te verkennen. Hun twee zoons van acht en zestien zijn thuis in goede handen. Kees: “Zo vaak komt het niet voor dat we z’n tweetjes op reis gaan, dus dit is heel leuk.”

Het cv van Kees heeft een indrukwekkende omvang, met rollen in series als All Stars, in films als Moordwijven en Hartenstraat en in podiumproducties als Hij Gelooft in Mij en De Marathon. Vanaf 4 juli staat hij in Carré met Het Pauperparadijs, een theaterproductie over de kloof tussen arm en rijk. En, o ja, u kent hem waarschijnlijk ook van die ene commercial. Die is toch alweer twintig jaar oud, maar in het collectief heugen gegrift: John de manager uit de Cup-a-Soup-commercial.

Dat hij desondanks nog geen grote naam is, frustreerde hem vroeger weleens. Inmiddels heeft hij zich erbij neergelegd: “Ik ben al 25 jaar bezig, ik heb belachelijk veel gedaan maar bijna geen hoofdrollen of dragende rollen. Altijd de betere bijrol of producties die minder in het oog springen. Ik kan er prima van leven. Sinds ik van de theaterschool kwam, ben ik fulltime aan het werk. Het zij zo.”

Je zit niet te azen op een mooie hoofdrol?

“Niet meer. Een paar jaar geleden nog wel. Ik zag om me heen dat acteurs uit mijn vriendenkring een enorme sprong maakten, die gingen als een speer. Veel van hen zijn behoorlijk succesvol, om niet te zeggen héél succesvol. Voor mijn gevoel bleef ik achter. Ik dacht: verdorie, jullie kunnen nu gewoon kiezen. Nee zeggen omdat ik iets niet interessant genoeg vind, heb ik nooit kunnen doen. Die luxe heb ik niet, want dan heb ik geen inkomen.”

Voelt dat als een onzekere factor?

“Dat is het ook. Ik kon me er echt over opwinden dat ik nooit verder kan kijken dan een paar maanden. Daarna is mijn agenda weer blanco. Maar daarover zeiken, doe ik nu niet meer. Ik hoef mezelf niet meer te bewijzen, ik heb het idee dat ik het allemaal wel al heb laten zien. Hoe klein de rol ook is, als een regisseur mij belt en duidelijk zegt: ‘Ik wil echt jou, want ik weet dat jij dit kan’, is dat voor mij veel belangrijker dan het BN’erschap. Dat interesseert me niets.”

null Beeld

MEER KEES

Je leest het hele interview in Libelle 31, nu in de winkel. "De pesten heeft me gevormd tot wie ik nu ben." Klik hier voor meer informatie over Het Pauperparadijs.

De mooiste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Interview: Caspar Pisters. Beeld: Ester Gebuis.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden