Lifehack
Keiharde perziken? Zo zorg je ervoor dat ze binnen een dag rijp zijn
Als je eenmaal een portie perziken hebt gekocht, wil je ze het liefst zo snel mogelijk eten. Maar helaas duurt het vaak lang voordat ze goed rijp zijn.
Sommige fruitsoorten rijpen niet zo heel snel. Waar je aardbeien en mandarijnen vaak direct van de schaal kunt pakken, blijven perziken vaak nog dagenlang keihard in de fruitschaal liggen. Zonde en ook best onhandig als je de vruchten voor een specifiek recept hebt gekocht.
Truc
Gelukkig is er een trucje waarmee je ervoor kunt zorgen dat je perziken een stuk sneller rijpen. En dat is simpeler dan je denkt. Het enige wat je moet doen, is een banaan in de fruitschaal met de onrijpe perziken leggen. Echt waar, that's it.
Etheen
Maar hoe zorgt die banaan ervoor dat de perziken rijp worden? Een banaan produceert een gas genaamd etheen. Dit gas heeft een positief effect op het rijpen van perziken en zorgt ervoor dat het een stuk sneller verloopt.
Papieren zak
Gaat het je nog niet snel genoeg? Dan is het aan te raden om de perziken in een bruine, papieren zak te bewaren. Je zult zien dat de perziken dan soms al met een dag van keihard naar heerlijk rijp kunnen gaan. Maar let op: dat kan sneller gaan dan je denkt. Dus houd het goed in de gaten, voordat ze straks overrijp zijn.
Benieuwd hoe je je perziken het beste kunt verwerken? Diëtist Wendy vertelt je of het gezonder is om je fruit te eten of te verwerken in een sapje.
Bron: Martha Stewart.