Ken je de Ice Bucket Challenge nog? Acht jaar later (nu dus!) levert dat een nieuw ALS-medicijn op Beeld ANP / AFP
Ken je de Ice Bucket Challenge nog? Acht jaar later (nu dus!) levert dat een nieuw ALS-medicijn opBeeld ANP / AFP

Ken je de Ice Bucket Challenge nog? Acht jaar later (nu dus!) levert dat een nieuw ALS-medicijn op

Heb jij in 2014 ook een emmer ijswater over je hoofd leeggegooid om geld op te halen voor ALS? Goed gedaan, want mede dankzij jou is er nu, acht jaar later, een nieuw medicijn.

Tara StokdijkANP / AFP

Je herinnert het je misschien als een grappige hype op social media, maar de Ice Bucket Challenge heeft serieus geld opgeleverd. Meer dan € 155 miljoen werd ermee opgehaald. De challenge ging dan ook de hele wereld over en menig celebrity waagde zich eraan.

Ice Bucket Challenge

Nog even een opfrisser voor wie het zich niet meer kan heugen: bij de Ice Bucket Challenge was het de bedoeling dat je een video maakte waarbij er een emmer ijswater over je heen werd gegooid. Daarna nomineerde je drie mensen en die moesten binnen 24 uur hetzelfde doen én natuurlijk doneren, doneren en nog eens doneren!

Nieuw medicijn

Inmiddels zijn we acht jaar verder en is het enorme bedrag in maar liefst 130 onderzoeksprojecten in 12 verschillende landen gestoken. Hieruit kwamen 40 potentiële medicijnen. Een daarvan is nu daadwerkelijk als nieuw ALS-medicijn goedgekeurd.

Goede hoop

Het medicijn moet de strijd tegen de ziekte drastisch versnellen, volgens de ALS Association. Het middel kan de effecten van ALS namelijk flink vertragen, al geneest het de ziekte helaas niet.

Baantjer-ster Serge-Henri Valcke heeft een loodzware periode achter de rug. In stilte streed hij tegen een ernstige ziekte, maar nu is hij weer helemaal klaar om aan het werk te gaan:

null Beeld

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het jaar. Winnen kan alleen met jouw hulp! Vind jij Libelle ook zo fijn? Stem dan snel. Je maakt dan ook nog eens kans op hele mooie prijzen.

Bron: ALS Association

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden