null Beeld

Kerst terwijl je rouwt: 6 tips om hiermee om te gaan

Veel mensen kijken uit naar de feestdagen, maar wat als je juist opziet tegen deze dagen omdat je in de rouw bent? Misschien kunnen deze 6 tips je helpen. 

Elselien van Dieren

1. Maak een exit-plan

Ben je verdrietig, maar heb je toch besloten om naar dat kerstfeest te gaan? Maak dan vooraf een plan voor het geval het feest toch te overweldigend is. Rij bijvoorbeeld alleen, zodat je familie niet mee naar huis hoeft als jij dat graag wilt. Laat ook vooraf aan de gastvrouw weten dat je wellicht eerder naar huis gaat, zo voel jij je niet opgelaten als het moment daar is.

2. Voel je niet schuldig over je verdriet

Tijdens de feestdagen komen er veel moeilijke herinneringen naar boven en hiervoor hoef je je echt niet te schamen, hoe lang het ook geleden is dat je iemand verloren hebt. Voor verdriet staat geen tijd. Je mist iemand van wie je hield en dat maakt je emotioneel, nou en? Op het moment dat je je hiervoor verontschuldigt zeg je eigenlijk tegen jezelf dat dit verdriet er niet mag zijn. En dat is natuurlijk onzin.

3. Laat social media links liggen

Als jij dit jaar je grote liefde hebt verloren, kan het nogal confronterend zijn om foto’s op je tijdlijn te zien van gelukkige families rondom de kerstboom. Richt je op de mensen van wie je houdt en laat je niet afleiden door ogenschijnlijk geluk van anderen.

4. Doe het eens anders

Veel families hebben feesttradities die maar zelden gebroken worden, maar misschien is dit een goed moment om dat juist wél te doen. Ga dit jaar bijvoorbeeld een keer niet gourmetten, maar maak met je familie een winterwandeling door een stad die je nog niet kent. Je planning omgooien neemt je verdriet natuurlijk niet weg, maar het zorgt wel voor de nodige afleiding.

5. Maak je eigen verwenpakket

Je favoriete dvd, boeken, muziek, tijdschriften en badschuim. Verwen jezelf met alles waar jij gelukkig van wordt en geniet hiervan tijdens de donkere dagen.

6. Verander van gedachten

Misschien heb je beloofd om aan te schuiven bij het kerstdiner van je tante Ans, maar in jouw situatie heb je het recht om van gedachten te veranderen. Wil je toch liever thuisblijven? Of wat gaan eten bij die begripvolle vriendin? Voel je daar dan niet schuldig over en doe wat op dát moment goed voelt.

Bron: Huffington Post. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden