null Beeld

Kerstbrood bakken: zo maak je zelf de allerlekkerste stol

Kun je het al ruiken? Een kerstbrood bakken is ontzettend leuk en de geur kan het hele huis in zijn greep nemen. Om vervolgens een paar verrukkelijke plakken af te snijden, te besmeren met een laag boter (of niet) en de eerste langverwachte hap te nemen.

En de rest kun je bewaren voor de volgende ochtend, want het is natuurlijk een echte klassieker onder het kerstontbijt. Aan de slag.

Kerstbrood bakken: dit heb je nodig

  • 350 gram bloem
  • 25 gram verse gist
  • 2 eieren
  • 35 gram witte basterdsuiker
  • 7 gram zout
  • 0,50 stuks citroenrasp
  • 30 gram roomboter
  • 30 gram margarine
  • 210 milliliter water
  • 250 gram rozijnen
  • 70 gram noten
  • 200 gram spijs
  • poedersuiker
  • boter, gesmolten (om het deeg mee in te smeren)

Dit is een recept van Heel Holland bakt. Kijk op de website van Omroep Max voor de bijbehorende video.

Klaar? Bakken maar!

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Klop het ei los, voeg een scheut water (ongeveer de helft) toe en los hier de gist in op.
  3. Meng alle ingrediënten, behalve rozijnen, noten en spijs, door elkaar. Kneed het deeg met de hand of in een keukenmachine tot een soepel deeg. Is het deeg te droog? Voeg dan nog een beetje water toe.
  4. Voeg daarna de rozijnen en noten toe, die je goed in het deeg wil zien verdwijnen.
  5. Maak 1 of 2 grote bollen. Met 2 gelijke stukken maak je 2 kerststollen, met 1 bol maak je 1 grote. Laat het deeg zo'n 15-30 minuten rijzen.
  6. Kneed het amandelspijs soepel en deel in 2 gelijke delen. Rol uit tot een mooie spijsrol.
  7. Bestuif het aanrecht met bloem en pak een deegbal er bij. Maak er een rechthoekige plak van met dezelfde lengte als de spijsrol. Leg de spijsrol in het midden van de deegplak. Klap het deeg over de spijs, rol goed in en druk de randen aan.
  8. Bestrijk de bovenkant van het deeg met een opgeklopt ei.
  9. Laat het brood (of de twee broden) weer 30 minuten rusten.Bak ze 35 minuten in de voorverwarmde oven.
  10. Bak ze 35 minuten in de voorverwarmde oven. Smelt ondertussen een beetje boter in een pannetje.
  11. Haal het brood uit de oven, laat het afkoelen, bestrijk met de gesmolten boter en bestuif met poedersuiker.

En lekker dat het is!

Een kerstbrood bakken is leuk, maar een kersttaart kan ook hoge ogen gooien bij je gezin:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Heel Holland bakt. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden