Kerstspruitjes op drie manieren

Ze moeten boterig zijn en bekruimeld met kastanjes.

Voor 10-16 als onderdeel van het kerstmaal, anders voor 8-10 personen

1,5 kg spruitjes

250 g vacuüm verpakte kastanjes

100 g boter

geraspte nootmuskaat

Maldon of tafelzout en peper uit de molen naar smaak

Basisversie: Pancetta-spruitjes

Dit is de basisversie, maar er zijn veel variaties op hetzelfde thema. Voor de Pancetta-spruitjes begin ik (vóór de kastanjes) met 250 g blokjes pancetta in 2 theelepels olie te bakken, zodat de kastanjes zacht worden in spekvet (waaraan ik 1 tot 2 eetlepels boter toevoeg). Ik doe er 0,6 dl marsala bij en laat het mengsel tot een stroopje inkoken voordat ik er de uitgelekte spruitjes en 2 handenvol gehakte bladpeterselie in doe.

Pecannoten-spruitjes

Voor mijn Pecannoten-spruitjes snijd ik 4 dikke of 6 dunne lente-uitjes in plakjes, die ik in 2 theelepels knoflookolie bak tot ze zacht zijn, voordat ik de boter en de kastanjes erbij doe. Dan gaan de gekookte, uitgelekte spruitjes in de pan, plus 100 g geroosterde, gehakte pecannoten. Ik hussel

het hele zaakje en strooi er tot slot nog wat gehakte pecannoten over.

Sperziebonen-spruitjes

En voor mijn Sperziebonen-spruitjes doe ik 250 g schoongemaakte, in kleine stukjes gesneden sperziebonen in de grote pan waarin ik de spruitjes heel kort heb gekookt en dan ga ik verder op dezelfde manier als voor de basis-Kerstspruitjes, maar doe ik er de geraspte schil en het sap van een citroen bij wanneer de spruitjes en boontjes door de boterige kastanjes verenigd zijn; wanneer het citroensap tot de helft is ingekookt decanteer ik het mengsel in een schaal waarin ik een eetlepel van de beste kwaliteit olijfolie heb gesprenkeld.

- Breng een pan water aan de kook voor de spruitjes. Doe zout in het water wanneer het kookt.

- Snijd een dun plakje van de onderkant van de spuitjes en laat de buitenste blaadjes eraf vallen. Als er grote spruiten tussen zitten, snijd dan een ‘X’ in het stronkje, zodat ze op hetzelfde moment gaar zijn als de kleintjes.

- Breek of hak de kastanjes grof, de ene in twee, en de andere in drie stukken. Ze worden trouwens ook nog wat verder verbrokkeld wanneer ze door de boter gehusselt worden.

- Kook de spruitjes niet langer dan een minuut of 5 in het kokende, gezouten water en laat ze uitlekken. De spruitjes moeten stevig en nootachtig zijn.

- Laat de boter smelten – hetzij in de pan waarin de spruitjes in gekookt zijn, of in een stoofpot die u op tafel kunt zetten – en hussel de kastanjes door om ze op te warmen. Doe er de gekookte, uitgelekte spruitjes bij.

- Rasp er wat nootmuskaat over en voeg zout en peper naar smaak toe. Hussel ze voor het serveren door de boter.

Maak kans op Nigella’s kerst met uw originele recept!

Bron: Nigella’s Kerst
Foto: Lis Parson

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden